26 numaralı Sofya Şer'iye Sicili, transkripsiyon ve değerlendirme (1186-1772/73)
Transcription and analysis of 26 numbered Sofia Court Records (1186-1772/73)
- Tez No: 702272
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ALTUNBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: XIII. Yüzyıl, Şer'iyye Sicili, Sofya, 18th Century, Court Records, Sofia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışmada, 26 Numaralı Sofya sicil defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirmenin amacı Osmanlı Devleti'nin tarihi mirası hakkında önemli bilgiler sunacak olan Sofya'nın tarihine ışık tutmak ve dikkat çekmektir. Çalışmanın konusu H.1186/M.1772-1773 yılları arasındaki kayıtları kapsamaktadır. Bu kayıtlar doğrultusunda dönemin içtimai, siyasi, askeri, mali ve hukuki olayları aydınlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın kapsadığı yıl aralığı 1768-1774 Osmanlı- Rus Savaşı'nın olduğu yıllara tekabül ettiği için Osmanlı-Rus münasebetleri de çalışma içerisinde bir başlık altında toplanmıştır.“26 Numaralı Sofya Şer'iyye Sicili'nin Değerlendirilmesi ve Transkripsiyonu H.1186/M.1772- 1773”adlı bu tez giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında Sofya'nın Osmanlı hakimiyetinden önceki ve sonraki dönemleri açıklanmaya çalışılmış ve ayrıca 1768-1774 OsmanlıRus Savaşı'na zemin hazırlayan Osmanlı-Rus münasebetlerine değinilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde şer'iyye sicillerinin niteliği hakkında bilgilendirme yapılmış ve daha sonra, defterdeki belge çeşitlerinin açıklanması kısmına geçilmiştir. İkinci bölümde ise defterdeki kayıtlar ve içerikleri, idari taksimat, defterde adı geçen bazı şahışlar ve meslek gruplarına yer verilmiştir. Defterin son bölümünde ise ekler adı verilen kısım yer almaktadır. Ekler kısmında 26 numaralı sicilin transkripsiyonu bulunup, burada defterdeki bazı kayıtlardan örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, transcription and evaluation of Sofia registry book of number 26 was carried out. The aim of the evaluation is to shed light on and draw attention to Sofia's history which will provide important information about the historical heritage of the Ottoman Empire. The subject of this study covers the records between the years H.1186/M.1772-1773.Based upon these records, the social, political, military, financial and legal events of the period were attempted to be clarified.Since the range of years covered by the study corresponds to the years of the Ottoman-Russian War of 1768-1774, Ottoman-Russian relations were also explained in the study as collected under a title. This thesis, entitled“Transcription and Evaluation of Sofia Court Records of Number 26”consists of introduction and two main sections. In the introduction part of the thesis, Sofia's periods before and after the Ottoman rule were attempted to be explained. In addition, Ottoman-Russian relations which prepared the ground for Ottoman-Russian War of 1768-1774 were mentioned. In the first section of the study, information about the characteristics of court records was provided. In the second part, the records in registry book and their contents, administrative division,some individuals and professional groups mentioned in the registry book were stated.The last part of the registry book includes appendices section. In the appendices section of the registry book,transcription of registry of number 26 was found and examples from some records in the registry book were provided.