Boyun ağrılı bireylerde ağrı şiddeti, özürlülük, postür, uyku kalitesi ve nomofobi arasındaki ilişki
The relationship between pain intensity, disability, posture, sleep quality and nomophobia in individuals with neck pain
- Tez No: 702324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA ATAŞ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı Şiddeti, Boyun Ağrısı, Nomofobi, Postür, Uyku Kalitesi, Nomophobia, Pain Intensity, Posture, Neck Pain, Sleep Quality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmamızda boyun ağrısı olan bireylerin ağrı şidddeti, boyun özürlülük durumları, postürü, uyku kalitesi ve nomofobi düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlandı. Çalışmamıza dahil edilen 89 gönüllü bireyin boyun ağrı şiddetleri, boyun özürlülükleri, uyku kaliteleri ve nomofobi durumları sırasıyla Vizuel Analog Skala, Boyun Dizabilite İndeksi, Pittsburg Uyku Kalite İndeksi ve Nomofobi Ölçeği ile değerlendirildi. Bireylerin torakal hiperkifoz durumlarının belirlenmesinde cetvel yardımıyla oksiput duvar mesafesi ölçüldü. Boyun özürlülüğü ile uyku kalitesinde bozukluk arasında pozitif yönde orta düzeyde; ağrı şiddeti arasında pozitif yönde güçlü düzeyde, nomofobi arasında pozitif yönde zayıf düzeyde bir ilişki saptandı (p0,05). Uyku kalitesi ve ağrı şiddeti arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki saptanırken (p0,05). Bireylerin ağrı şiddetleri ile nomofobileri pozitif yönde zayıf bir ilişki bulunurken (p0,05). Çalışmamızda boyun ağrısı, boyun özürlülüğü, uyku kalitesi ve nomofobi arasında ilişki bulunduğu ancak torakal hiperkifoz arasında bir ilişki olmadığı sonucuna varıldı. Boyun ağrısının tedavisinde uyku bozukluklarının ve cep telefonu kullanım sürelerinin göz önünde bulundurulması gerektiği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
It was aimed to reveal the relationship between pain intensity, neck disability status, posture, sleep quality and nomophobia levels of individuals with neck pain in our study. Neck pain intensity, neck disability, sleep quality and nomophobia status of 89 volunteers included in our study were evaluated with the Visual Analog Scale, Neck Disability Index, Pittsburg Sleep Quality Index and Nomophobia Scale, respectively. To determine the thoracic hyperkyphosis status of the individuals, the occiput wall distance was measured with the help of a ruler. There was a moderate positive correlation between neck disability and sleep quality disorder, and there was a strong positive correlation between pain intensity and a weak positive correlation between nomophobia (p0.05). While a moderate positive correlation was found between sleep quality and pain intensity (p0.05). While there was a weak positive correlation between individuals' pain intensity and nomophobia (p0.05). In our study, it was concluded that there was a relationship between neck pain, neck disability, sleep quality and nomophobia, but no relationship between thoracic hyperkyphosis. It was thought that sleep disorders and the duration of mobile phone use should be considered in the treatment of neck pain.