Teknolojik boyun sendromu risk grubundaki ofis çalışanlarında stabilizasyon egzersizlerinin boyun ağrısı, postür ve uyku kalitesi parametrelerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of stabilization exercises on neck pain, posture, and sleep quality parameters in office workers at risk of technological neck syndrome
- Tez No: 975284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAHİDE SEDA BAKTIR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Beden stabilizasyonu, Boyun ağrısı, Kronik ağrı, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Core stabilization, Neck pain, Chronic pain, Pittsburg sleep quality index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma teknolojik boyun sendromu risk grubundaki ofis çalışanlarında uygulanan stabilizasyon egzersizlerinin boyun ağrısı, postür ve uyku kalitesi parametrelerine etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya yaşları 18-45 arasında değişen 26 ofis çalışanı dahil edildi. Bireyler randomize olarak boyun egzersiz grubu (n=13) ve stabilizasyon egzersiz grubu (n=13) olarak ikiye ayrıldı. Stabilizasyon egzersiz grubundaki bireylere boyun egzersizleri ile birlikte stabilizasyon egzersizleri de uygulandı. Tüm katılımcılar toplam 8 haftadan ve 16 seanstan oluşan egzersiz programına dahil edildi. Katılımcıların egzersiz öncesi ve program sonrası ağrı şiddeti, postür ve uyku kalitesi değerlendirildi. Boyun ağrısı Görsel Ağrı Skalası (GAS) ile değerlendirildi. Boyun normal eklem hareket açıklığı gonyometre ile ölçülüp, fonksiyonel durum Boyun Özürlülük Ölçeği (BÖÖ) ile değerlendirildi. Servikal boyun açısı mobil uygulama“APECS Pro Plus 8.5.6”kullanılarak değerlendirildi. Uyku kalitesi ise Pittsburgh Uyku Kalitesi ölçeği yardımıyla değerlendirildi. Çalışma sonucunda günlük teknolojik cihaz kullanım süresinin artması ile boyun ağrısı arasında ilişki olduğu saptandı (P=0,004). Egzersiz programı sonrası her iki grupta da ağrı şiddeti azaldı. Postürü değerlendirmede kullandığımız servikovertebral açıda ve boyun eklem hareket açıklığında artış meydana geldi. Fonksiyonel durumu değerlendirmede kullandığımız Boyun Özürlülük Ölçeği (BÖÖ) skorlarında azalma ve fonksiyonel durumda iyileşme görüldü. Uyku kalitesini değerlendirmede kullandığımız Pittsburgh Uyku Ölçeği skorlarında azalma ve uyku kalitesinde iyileşme görüldü. İstatistiksel olarak iki grup arasında stabilizasyon egzersiz grubu lehine anlamlı fark bulundu (P<0,05). Sonuç olarak, teknolojik boyun sendromu riskine sahip ofis çalışanlarında egzersiz programına stabilizasyon egzersizlerinin dahil edilmesinin ağrı şiddetini azaltmada, postürü ve uyku kalitesini iyileştirmede etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of stabilization exercises on neck pain, posture, and sleep quality parameters in office workers at risk of technological neck syndrome. Twenty-six office workers aged between 18 and 45 years were included in the study. Participants were randomly divided into two groups: the neck exercise group (n=13) and the stabilization exercise group (n=13). Individuals in the stabilization exercise group performed stabilization exercises in addition to neck exercises. All participants were enrolled in an exercise program consisting of a total of 8 weeks and 16 sessions. Pain intensity, posture, and sleep quality of the participants were assessed before and after the exercise program. Neck pain was evaluated using the Visual Analog Scale (VAS). Neck joint range of motion was measured with a goniometer, and functional status was assessed using the Neck Disability Index (NDI). Cervical neck angle was evaluated using the mobile application“APECS Pro Plus 8.5.6.”Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index. The study found a correlation between increased daily use of technological devices and neck pain (P=0.004). Following the exercise program, pain intensity decreased in both groups. An increase was observed in the cervicovertebral angle, used to assess posture, and in the neck joint range of motion. A reduction in Neck Disability Index (NDI) scores, used to evaluate functional status, was observed, indicating an improvement in functional status. A decrease in Pittsburgh Sleep Quality Index scores, used to assess sleep quality, was observed, indicating an improvement in sleep quality. Statistically significant differences were found in favor of the stabilization exercise group between the two groups (P<0.05). In conclusion, the inclusion of stabilization exercises in the exercise program for office workers at risk of technological neck syndrome was found to be effective in reducing pain intensity, improving posture, and enhancing sleep quality.