Acil servise başvuran üst gastrointestinal kanamalı hastalarda news+l skorunun pre-endoskopik rockall, glasgow-blatchford ve AIMS65 skorları ile karşılaştırılması
Comparison of the NEWS+LŞ score with the pre-endoscopic rockall, glasgow-blatchford and aims65 scores in patients with upper gastrointestinal bleeding presenting to the emergency department
- Tez No: 702398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN AKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İlk ve Acil Yardım, Gastroenterology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: NEWS+L, Üst gastrointestinal kanama, Kötü sonlanım, Glasgow-Blatchford, Pre-endoskopik Rockall, AIMS65, NEWS+L, Upper gastrointestinal bleeding, Poor outcome, Glasgow-Blatchford, Pre-endoscopic Rockall, AIMS65
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: NEWS+L skorunun üst gastrointestinal kanaması olan hastalarda kötü sonlanımı öngörmedeki tanısal değerliliğini analiz etmeyi ve Glasgow-Blatchford, pre-endoskopik Rockall ve AIMS65 skorunun tanısal değeri ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, gözlemsel olarak dizayn edilen çalışmamız etik kurul onayını takiben Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniği'ne 10.10.2020 ile 30.09.2021 tarihleri arasında üst gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran hastalar üzerinde tek merkez olarak yürütüldü. Çalışmanın birincil sonlanımı, NEWS+L skoru ile Glasgow Blatchford, pre-endoskopik Rockall ve AIMS65 skorlarının kompozit sonlanımı öngörmedeki tanısal değerliliklerinin karşılaştırılması olarak belirlendi. Kompozit sonlanım 5 veya daha fazla ünite eritrosit süspansiyonu gereksinimi, yoğun bakım ünitesi yatışı veya hastane içi mortalite sonlanımlarından herhangi birinin varlığı olarak tanımlandı. Bulgular: Acil servise akut üst gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran dahil edilme kriterlerini karşılayan 147 hasta değerlendirildi ve veri kaydındaki eksiklik nedeni ile 16 hasta dışlandı. İstatiksel analize 131 hasta dahil edildi. Skorlamaların kötü kompozit sonlanımı öngörmedeki tanısal değerlilkleri ROC analizi ile incelendiğinde NEWS+L skorunun eğri altında kalan alanı (EAK) 0.902 (%95GA: 0.843 – 0.962), Glasgow – Blatchford skorunun EAK'ı 0.705 (%95GA: 0.595 – 0.815), Pre-endoskopik Rockall skorunun EAK'ı 0.775 (%95GA: 0.680 – 0.870), AIMS65 skorunun EAK'ı 0.777 (%95GA: 0.682 – 0.872) olarak hesaplandı. Dört skorlamanın da duyarlılık ve özgüllüklerinin en yüksek olduğu değer“eşik değer”olarak kabul edildi (sırasıyla 6.5, 12.5, 4.5 ve 1.5). NEWS+L skorunun 6,5 eşik değerine göre tanısal test performans ölçütü D:%84.4, Ö:%82.8, PPD:%61.4, NPD:%94.3 olarak hesaplandı. Sonuç: Hastane içi ölüm, yoğun bakım ünitesine yatış ve 24 saat içinde ≥5 ünite eritrosit transfüzyonu ihtiyacını içeren kompozit sonlanım için NEWS+L skoru, AIMS65, PERS ve GBS skorlamalarından belirgin olarak daha iyi tanısal test performansı gösterdi. NEWS+L skorunun düşük riskli hastaları oldukça iyi seçebildiğini ve özellikle yüksek yoğunluklu acil servislerde düşük riskli hastaların hızlı drenajında kullanımının yararlı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to analyze the diagnostic value of the NEWS+L score in predicting poor outcome in patients with upper gastrointestinal bleeding and compare it with the diagnostic value of the Glasgow-Blatchford, pre-endoscopic Rockall and AIMS65 score. Materials and Methods: Our prospective, observational study was conducted as a single center on patients who applied to the Health Sciences University Ümraniye Training and Research Hospital Adult Emergency Medicine Clinic between 10.10.2020 and 30.09.2021 with upper gastrointestinal system bleeding, following the ethics committee approval. The primary outcome of the study was determined as the comparison of the diagnostic valency of the NEWS+L score with the Glasgow Blatchford, pre-endoscopic Rockall and AIMS65 scores in predicting composite outcome. Composite outcome was defined as the presence of any of the five or more units of red cell suspension requirement, intensive care unit admission, or in-hospital mortality. Results: 147 patients who applied to the emergency department with acute upper gastrointestinal bleeding who met the inclusion criteria were evaluated and 16 patients were excluded due to the lack of data record. 131 patients were included in the statistical analysis. When the diagnostic valency of the scorings in predicting poor composite outcome was examined by ROC analysis, the area under the curve (AUC) of the NEWS+L score was 0.902 (95%CI: 0.843 - 0.962), the AUC of Glasgow - Blatchford score was 0.705 (95%CI: 0.595 - 0.815), the AUC of the pre-endoscopic Rockall score was 0.775 (95%CI: 0.680 - 0.870), and the AUC of the AIMS65 score was 0.777 (95%CI: 0.682 - 0.872). The value with the highest sensitivity and specificity of all four scorings was accepted as the cut-off value (6.5, 12.5, 4.5 and 1.5 respectively). The diagnostic test performance criterion of the NEWS+L score was calculated as D:84.4%, S:82.8%, PPD:61.4%, NPD:94.3% according to the cut-off value of 6.5. Conclusion: The NEWS+L score showed significantly better diagnostic test performance than the AIMS65, PERS and GBS scores for the composite outcome, which included in-hospital death, ICU admission, and the need for ≥5 packs of RBC transfusions within 24 hours. NEWS+L score can select low-risk patients quite well and it can be useful for rapid drainage of low-risk patients, especially in high-intensity emergency services.