Üst gastrointestinal kanama ile acil servise başvuran hastalarda NEWS ve NEWS+Laktat skorunun GBS, AIMS65 skorlamaları ile kıyaslanması
Comparison of NEWS and NEWS + Lactate scores with GBS and AIMS65 scoring systems in patients presenting to the emergency department with upper gastrointestinal bleeding
- Tez No: 990958
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal kanam, NEWS, NEWS+Laktat, GBS, AIMS65, Gastrointestinal hemoraji, Upper gastrointestinal bleeding, NEWS, NEWS+Lactate, Glasgow-Blatchford Score, AIMS65, Gastrointestinal hemorrhage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın amacı acil servisimize başvuran üst gastrointestinal kanama tanısı alan hastalarda NEWS ve NEWS+Laktat skorlamalarının kötü sonlanımı öngörmede Glasgow-Blatchford (GBS) ve AIMS65 skoru ile kıyaslanmasıdır. Gereç ve Yöntem: 01.02.2022-01.02.2025 tarihleri arasında üst gastrointestinal kanama nedeni ile Ankara Eğitim ve Araştıma Hastanesi acil servisine başvuran üst gastrointestinal sistem kanaması tanısı alan hastaların verileri incelenmiştir. Hasta verileri Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) üzerinden incelenerek hastaların NEWS, NEWS+Laktat, GBS, AIMS65 skorları hesaplandı. Elde edilen sonuçlarla skorlama sistemlerinin hastların yoğun bakım ünitesine yatışı, hastane içi mortaliteyi öngörme ve acil serviste eristrosit süspansiyonu infüzyonu ihtiyacını öngörmedeki güçleri kıyaslandı. Bulgular: Acil servise üst gastrointestinal sistem kanaması ile başvuran dahil edilme kriterlerini karşılayan 260 hasta değerlendirildi ve veri kaydındaki eksiklik nedeni ile 16 hasta dışlandı. İstatiksel analize 244 hasta dahil edildi. Hastane içi mortaliyi öngörmede NEWS+Laktat skoru ROC analizinde NEWS+Laktat için EAA: 0,725 gelerek diğer skorlamalara göre üstün gelmiştir. Cut-off değeri 7,25 olarak belirlenmiş olup sensitivitesi %65,2, spesifitesi %64,6'dır. Aynı şekilde yoğun bakım ünitesine yatışı öngörmede NEWS+Laktat skoru ROC analizinde EAA: 0,728 gelerek diğer skorlamalara göre üstün gelmiştir. Cut-off değeri 6,4 belirlenmiş olup sensitivitesi %65,4, spesifitesi %65,6'dır. Transfüzyon ihtiyacını öngörmede ise GBS için ROC analizinde EAA: 0,803 gelerek diğer skorlardan üstün gelmiştir. Cut-off değeri 11,5 belirlenmiş olup sensitivite %71,9, spesifite %70,2 olarak saptanmıştır. Sonuç: News+Laktat skorlaması mortalite ve yoğun bakım yatışını öngörmede diğer klinmik skorlamalardan üstün gelirken transfüzyon ihtiyacın öngörmede GBS nin gerisinde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this retrospective study is to compare the effectiveness of the National Early Warning Score (NEWS) and NEWS+Lactate scoring systems with the Glasgow-Blatchford (GBS) and AIMS65 scores in predicting poor outcomes among patients presenting to our emergency department with upper gastrointestinal bleeding (UGIB). Materials and Methods: Data of patients diagnosed with upper gastrointestinal bleeding who presented to the Emergency Department of Ankara Training and Research Hospital between February 1, 2022 and February 1, 2025 were reviewed. Using the Hospital Information Management System (HIMS), NEWS, NEWS+Lactate, GBS and AIMS65 scores of all eligible patients were calculated. The predictive performance of these scoring systems was compared for intensive care unit (ICU) admission, in-hospital mortality, and the need for red blood cell transfusion in the emergency department. Results: A total of 260 patients presenting with UGIB who met the inclusion criteria were evaluated, and 16 were excluded due to incomplete data. Statistical analysis was performed on 244 patients. In predicting in-hospital mortality, NEWS+Lactate demonstrated superior diagnostic performance compared to other scores, with an AUC of 0.725 in ROC analysis. With a cut-off value of 7.25, sensitivity was 65.2% and specificity was 64.6%. Similarly, NEWS+Lactate was superior in predicting the need for ICU admission, with an AUC of 0.728. A cut-off value of 6.4 yielded a sensitivity of 65.4% and specificity of 65.6%. In predicting transfusion requirement, the GBS score was the best performing parameter (AUC: 0.803). A cut-off value of 11.5 showed a sensitivity of 71.9% and specificity of 70.2%. Conclusion: While the NEWS+Lactate score outperformed other clinical scoring systems in predicting in-hospital mortality and ICU admission, it was inferior to GBS in predicting transfusion requirement.