Controversial representation of God and Christianity in William Blake's Songs of Innocence and Experience
William Blake'in Masumiyet ve Tecrübe Şarkıları eserindeki Tanrı ve Hristiyanlık unsurlarının çelişkili temsili
- Tez No: 702439
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN KUT BELENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hristiyanlık, Kilise, Kurumsallaşmış Din, Masumiyet ve Deneyim Şarkıları, Tanrı, William Blake, Christianity, Church, God, Institutionalized Religion, Songs of Innocence and Experience, William Blake
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez, William Blake'in Songs of Innocence and of Experience (Masumiyet ve Tecrübe Şarkıları) eserinde Tanrı'yı ve Hristiyanlığı nasıl temsil ettiğini ve bu temsilin Blake'in dini bakış açısıyla ne ölçüde paralellik gösterdiğini incelemektedir. İlk olarak, biyografilerinde ve onun edebi eserleri üzerine yazılmış çalışmalarda açıkça kaydedildiği şekliyle Blake'in dini bakış açısı, Songs of Innocence and of Experience eserindeki dini tutumunu daha iyi anlamak için ele alınmıştır. Çalışmada, Tanrı'yı ne şekilde kabul ettiği ve Hristiyanlığı nasıl yorumladığı açıkça tasvir edilmiştir. Daha sonra, aralarında dini konularda benzerlik bulunan 15 şiir seçilerek detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Şiirler tematik olarak incelenmiştir. İncelemeler sonucunda elde edilen veriler, Blake'in Songs of Innocence and of Experince eserinde Tanrı ve Hristiyanlığın tutarlı bir şekilde temsil edilmediğini kanıtlamaktadır. Daha açık bir ifadeyle, Tanrı kavramı ve Hristiyanlık farklı şiirlerde farklı şekilde ifade edilmektedir. Bu bakımdan, bu sunum, bir bakıma Blake'in kendi dini bakış açısıyla da ters düşmektedir. Bu nedenle, bu tezde, incelenen şiirlerin bir kısmında onun Tanrı ve Hristiyanlık anlayışının çelişkili bir şekilde sunulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how William Blake represents God and Christianity in Songs of Innocence and of Experience, and to what extent this representation parallels Blake's religious outlook. First, Blake's religious outlook as demonstrably recorded in his biographies and in the referential works written on his literary works, is handled to better understand his religious presentation in Songs of Innocence and of Experience. How he regards God and interprets Christianity is clearly depicted in the study. Then, 15 selected poems that are relevant to each other in terms of religion are analysed in detail. The selected poems have been analysed thematically. The data obtained as a result of the analyses proves that Blake does not show a consistent representation of God and Christianity in Songs of Innocence and of Experience. More clearly, the concepts of God and Christianity are represented through different means in different poems. Therefore, this representation somehow contrasts with Blake's own religious outlook. In other words, his understanding of God and Christianity is presented in a controversial way in some of the analysed poems in this thesis.