Kiralama işlemlerinin muhasebeleştirilmesi ve Türkiye Finansal Raporlama Standardı 16: Kiralamalar standardının Borsa İstanbul şirketlerinin finansal tablolarına etkisi üzerine bir araştırma
Accounting for leasing transactions and Turkish Financial Reporting Standard 16: A study on the effect of leases standard on the financial statements of Borsa İstanbul companies
- Tez No: 702440
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE SELÇUK SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Faaliyet Kiralaması, TFRS 16, BOBİ FRS 15, FFMS 8, Financial Lease, Operational Lease, IFRS 6, FRS for LMES 15, AAOIFI 8
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Muhasebe standartlarını düzenleyen kurullar, işletmelerin iç ve dış çevrelerine mali bilgilerini; gerçeğe uygun, anlaşılabilir ve şeffaf bir şekilde ortak bir muhasebe dili kullanarak sunması amacıyla birçok standart yayınlamış, bu standartlar içerisinde kiralama işlemleri de kendine yer bulmuştur. Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını (UFRS) yayınlamış ve söz konusu standartlar içerisinde kiralama işlemleri, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) 16'da açıklanmıştır. Öte yandan Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları'nı (BOBİ FRS) yayınlamış ve kiralama işlemlerine standardın“Bölüm 15: Kiralamalar”kısmında yer vermiştir. İslami Finansal Kuruluşlar İçin Muhasebe ve Denetim Organizasyonu'nun yayınladığı Faizsiz Finans Muhasebe Standartları'nda (FFMS) kiralama işlemlerinden Faizsiz Finans Muhasebe Standardı 8: İcare ve İcare Müntehiye Bittemlik bölümünde bahsedilmiştir. Bu çalışmada çeşitli örnekler kullanılarak standartlara göre günlük defter kayıtları yapılmış, böylece hem kiralama türleri hem standartlar arasındaki farklar gösterilmiştir. Ayrıca mali kuruluşlar ve holdingler hariç olmak üzere BİST 100'de faaliyet gösteren şirketlerin TFRS 16 kullanmaya başladıktan sonraki ve önceki ikişer yılda yayınladığı finansal tabloları ve dipnotları incelenmiş, ilgili finansal tablo kalemleri ve finansal oranları sunulmuştur. Böylece yeni kiralama standardının finansal tablolar ve finansal oranlar üzerindeki etkisini görmek mümkün olmuştur. Yapılan analizler sonucunda başlıca finansal tablo kalemlerinin tümünde artış tespit edilmiştir. Ayrıca aktif karlılık ve net kâr marjı oranlarında azalış; toplam borç / toplam varlıklar ve faaliyet kâr marjı oranlarında artış saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Boards that regulate accounting standards have been published many standards in order to provide present them in a realistic, understandable and transparent manner financial information by using a common accounting language to the internal and external environment of the enterprises and leasing transactions have also found a place within these standards. The International Accounting Standards Board has published International Financial Reporting Standards (IFRS) and leasing transactions within these standards are explained in International Financial Reporting Standards (IFRS) 16. On the other hand, the Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority has published the Financial Reporting Standards for Large and Medium-sized Enterprises (FRS for LMES) and has explained leasing transactions in the“Chapter 15: Leases”section of the standard. In the standards published by the Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) leasing transactions are mentioned in“AAOIFI 8: Ljarah and Ljarah Muntahia Bittamleek”section of the standard. In this study, daily book entries were made according to the standards by using various examples, thus showing the differences between both rental types and standards. In addition, financial statements and footnotes of companies operating in BIST 100, excluding financial institutions and holdings, published in the two years after they started to use IFRS 16 and in the previous two years were examined, and related financial statement items and financial ratios were presented. Thus, it was possible to see the effect of the new leasing standard on the financial statements and financial ratios. As a result of the analyzes made, increases were determined in all of the main financial statement items. In addition, a decrease in asset profitability and net profit margin ratios; an increase was observed in the ratios of total debt / total assets and operating profit margin.