Furkân suresi bağlamında mü'minlerin özelliklerinin kavramsal ve konusal açıdan değerlendirilmesi
Conceptual and thematic evaluation of the characteristics of believers in the context of surah Furqan
  1. Tez No: 702452
  2. Yazar: İSMAİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET MAHFUZ ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Furkân, Rahmânın Kulları, Akıl, Nesil, Tevekkül, Furkân, The Special Slaves of Allah Teâlâ, Mind, Generation, Tevekkül
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
İnsanlık serüveni Hz Âdem (a.s) ile başlamıştır. Hz. Âdem ilk insan olmakla birlikte peygamberlik görevini de üstlenen ilk insandır. Peygamberlik silsilesinin sonuncusu Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'dir. Son ilâhî kitap Kur'ân-ı Kerim'dir. İnsanlığın sıkıntı içinde olduğu bir dönemde peygamberlik vazifesinin verilmesi ve Kur'ân-ı Kerim'in gönderilmesi; Allah Teâlâ'nın varlığına ve birliğine, kitaplarına, meleklerine, âhiret gününe, kaza ve kadere imân eden bir topluluk inşa etmek içindir. Bu inşa sürecinde birey, toplumun ilk öğesidir. Bireyin maddî ve manevî bakımdan sağlıklı olması toplumun da sağlıklı olmasına vesile olur. İslâm Dînî bu bakımdan insanların sağlıklı bir şekilde toplum hayatında yer almasına büyük önem verir. Müslüman olmak, kulluk bilinci ve sorumluluğuyla hareket etmeyi gerektirir. Kulluk bilinci ve sorumluluk duygusu taşıyan kimselere Mü'min denir. Kur'ân-ı Kerim'in çeşitli yerlerinde mü'minlerin özelliklerinden bahsedilir. Biz araştırmamızda Furkân Suresi'nde Mü'minlerin özelliklerini kapsayan kavramları kısaca açıkladık. Aynı Surenin (63-77) ayetlerindeki mü'minlerin özeliklerini olumlu ve olumsuz davranışlar diye ikiye ayırdık. Olumlu davranışları şöyle sıralayabiliriz: Tevâzu ve hilm sahibi olmak, geceyi ibadetle geçirmek, günahlardan arınmak için tövbe etmek, cehennem azabından korkmak, hayırlı eş ve evlat için Allah Teâlâ'ya niyazda bulunmak, sabır ve dua ile Allah Teâlâ'dan yardım ummak. Olumsuz davranışlar: Câhilce davranmak; şirki çağrıştıracak fiiler yapmak; isrâf ve cimrilik yapmak; haksız yere cana kıymak, zinâ yapmak, yalan yere şahitlikte bulunmak, Allah Teâlâ'nın ayetlerine karşı duyarsız kalmak. Furkân ismi aynı zamanda Kur'ân'ın isimlerinden biridir. Kelime anlamıyla aklı; hak ile batılı, gerçek ile sahteyi, güzel ile çirkini, iyi ile kötüyü ayırmak için kullanma sanatıdır. Mü'minler düşünen, araştıran, fark etme yeteneğini geliştiren bireylerdir. Bu kimselerin hem kendileri hem de davranışları örnek teşkil eder. Böyle bireylerin oluşturduğu toplumda saygı, sevgi ve adalet vardır. Mü'minlerin var olduğu toplumda olumsuz fiiller azalır. Herkes huzur, mutluluk içinde yaşar. Allah Rasulü'nün razı olduğu toplum böyledir.
Özet (Çeviri)
The adventure of humanity started with Hazrat Adam (as). Hz. Although Adam was the first human being, he was also the first human to undertake the mission of prophethood. The last of the line of prophecy, Hz. Muhammad (pbuh). The last divine book is the Qur'an. Giving the duty of prophethood and sending the Qur'an at a time when humanity was in distress; It is to build a community that believes in the existence and oneness of Allah Teâlâ, in His books, in His angels, in the Hereafter, in destiny and destiny. In this construction process, the individual is the first element of society. The fact that the individual is healthy both materially and spiritually contributes to the healthyness of the society. In this respect, the religion of Islam attaches great importance to the healthy participation of people in social life. Being a Muslim requires acting with the consciousness and responsibility of the servant. People who have a sense of servitude and responsibility are called believers. The characteristics of believers are mentioned in various parts of the Qur'an. In our study, we briefly explained the concepts covering the characteristics of believers in Surah Furkân. We have divided the characteristics of believers in the verses of the same Surah (63-77) as positive and negative behaviors. We can list the positive behaviors as follows: To have humility and prudence, to spend the night in worship, to repent to get rid of sins, to fear the punishment of hell, to pray to Allah Teâlâ for a good wife and child, to hope for help with patience and prayer. Negative behaviors: Acting ignorantly; to do acts that evoke shirk; Being extravagant and stingy; killing one's life unjustly, committing adultery, giving false witness, being insensitive to Allah Teâlâ's verses. The name Furkân is also one of the names of the Qur'an. Literally mind; It is the art of using the right and the wrong, the real and the fake, the beautiful and the ugly, the good and the bad. Believers are individuals who think, research and develop the ability to notice. Both themselves and their behavior are exemplary. There is respect, love and justice in the society formed by such individuals. In a society where believers exist, negative actions are reduced. Everyone lives in peace and happiness. Such is the society that the Messenger of Allah Teâlâ is pleased with.