Varlık yönetim şirketlerinin kar yönetimi uygulamalarına ilişkin bir analiz
An analysis on profit management practices of asset management companies
  1. Tez No: 702495
  2. Yazar: FERDİ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ANIL KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Asset Management Companies, Troubled Assets, Profit Management, Financial Statements, Special Provisions Account
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Varlık yönetim şirketleri finansal kuruluşların en başta bankalar olmak üzere sorunlu varlıklarını devralarak, bu sorunlu varlıklardan doğabilecek riskleri üstlenmek ve bu sorunlu varlıkları tahsil ve tasfiye etmek suretiyle çözümlemeye çalışan işletmelerdir. Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri, muhasebe standartları ve muhasebe politikaları çerçevesinde sağlanan esnekliklerin belli amaçlara ulaşmak için kullanıldıkları ve bu şekilde finansal tablo kullanıcılarının yanlış yönlendirilmesi durumu kar yönetimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kar yönetimine ilişkin literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde özellikle finansal kesimde ihtiyari tahakkuklarının belirlenmesi ve finansal tabloların hazırlanması sürecinde belli ölçülerde karar verme yetkilerinin bulunması nedeniyle işletmelerin özel karşılıklar hesabı aracılığıyla kar yönetimi uygulamalarını gerçekleştirdikleri görülmektedir. Bu çerçevede işletmeler kar tutarı beklentilerin üzerinde olduğu zamanlarda içinde bulunulan cari döneme ait kar tutarını özel karşılıklar tutarını artırmak suretiyle azaltmak, kar tutarı beklentilerin altında olduğu zamanlarda ise ayrılan özel karşılık tutarını azaltmak suretiyle cari dönem kar rakamını artırmak için girişimlerde bulunabilmektedir. Kar yönetiminde sağlanan kar bazen olduğundan daha yüksek bazen de olduğundan daha düşük gösterilmek suretiyle finansal tablolarda sunulmakta ve karın kalitesini etkilemektedir. Finansal sistemdeki önemi hızla artan varlık yönetim şirketlerinin faaliyetlerinin işletme çevresi ve ekonomideki diğer aktörlerle iletişimi doğal olarak finansal tablolar aracılığı ile olmaktadır. Varlık yönetim şirketlerinin faaliyet sonuçları finansal tablolar aracılığıyla değerlendirilmekte ve bu bilgilere göre yatırımcılar kararlarını vermektedir. Bu nedenle finansal tablolarda yer alan bilgilerin doğruluğu ve güvenilirliği son derece önemlidir. Bu tez çalışmasında ülkemizde faaliyet gösteren varlık yönetim şirketlerinin kar yönetimi uygulamaları modeller oluşturularak tahmin edilmeye çalışılmış ve çalışma kapsamında varlık yönetim şirketlerinin özel karşılıklar hesabı aracılığıyla kar yönetimi uygulamaları belirlenirken yine bu süreçte özel karşılıklar hesabı ile etkileşimde olabilecek diğer değişkenler ve makroekonomik faktörlerden bazı değişkenler de çalışmaya dahil edilmek suretiyle ortaya çıkan sonuçlar yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Asset management companies are businesses that take over the problematic assets of financial institutions, especially banks, undertake the risks that may arise from these problematic assets, and try to resolve these problematic assets by collecting and liquidating them. Profit management is the situation where the flexibility provided within the framework of generally accepted accounting principles, accounting standards and accounting policies are used to achieve certain purposes and thus mislead the users of the financial statements. When the studies in the literature on profit management are examined, it is seen that businesses implement profit management practices through the special provisions account, especially in the financial sector, due to the determination of discretionary accruals and the fact that they have a certain amount of decision-making authority during the preparation of financial statements. In this context, enterprises can take initiatives to increase the current period profit figure by decreasing the amount of profit for the current period by increasing the amount of special provisions when the profit amount is above the expectations, and by reducing the amount of special provisions set when the amount of profit is below the expectations. Profit obtained in profit management is presented in the financial statements by showing it sometimes higher and sometimes lower than it is, and affects the quality of the profit. The communication of the activities of asset management companies, whose importance in the financial system is rapidly increasing, with the business environment and other actors in the economy is naturally through financial statements. The operating results of asset management companies are evaluated through financial statements and investors make their decisions based on this information. For this reason, the accuracy and reliability of the information contained in the financial statements is extremely important. In this thesis, the profit management practices of the asset management companies operating in our country were tried to be estimated by creating models, and within the scope of the study, the profit management practices of the asset management companies through the special provisions account were determined, while other variables that could interact with the special provisions account in this process and some variables from macroeconomic factors were also included in the study. The results were tried to be interpreted.