Varlık yönetim şirketlerinin dünya ülkelerindeki uygulamalarından örnekler ve Türkiye'deki varlık yönetim şirketlerinin gelişimine yönelik politika önerileri
Examples of assets management companies in the world countries and policy recommendations for the development of the asset management companies in Turkey
  1. Tez No: 613164
  2. Yazar: EMİNE MERVE AZDİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KESİCİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık Yönetim Şirketleri, Sorunlu Krediler, Dünya'daki Varlık Yönetim Şirketi Uygulamaları, Türkiye'deki Varlık Yönetim Şirketleri, Şirketlerin Gelişimi İçin Öneriler, Asset Management Companies, Non-performing Loans, Applications of Asset Management Companies In The World, Asset Management Companies In Turkey, Recommendations for the Development of the Sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ekonomideki tasarrufları mevduat olarak toplayıp ihtiyacı olan kişi/kurum/kuruluşlara kredi olarak kullandırabilme işleviyle bankalar ödemeler sisteminde lokomotif vazifesi görmektedir. Bir bankanın, sorunlu krediler dolayısıyla fon akışındaki aksaklık, başta kendi olmak üzere bütün bankaların ve etkileşim halinde olduğu diğer ekonomik birimlerin de sıkıntıya girmesine sebep olarak, ekonomiye hızla sirayet edebilmektedir. Varlık yönetimi şirketleri burada devreye girmekte ve bankaların aktif yapısının bozulmasına neden olan sorunlu varlıkları ortadan kaldırarak bu durumun büyümesini engellemektedir. Varlık Yönetim Şirketleri, Türkiye'de başta bankalar olmak üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ve mali kurumların tahsili gecikmiş alacaklarını, alacağın temliki suretiyle devralarak, bu varlıklardan doğabilecek riskleri üstlenen ve bu sorunlu kredileri tahsil etmeye çalışan şirketlerdir. Bu şirketler, yönetmelikte belirtilen kurum ve kuruluşların zaman ve para israfına yol açan, kurumlara ayrıca bir maliyet yükleyen temerrüde düşmüş alacaklarını bilançolarından ayıklayarak, kurumların asıl faaliyetlerine yoğunlaşmalarını sağlamaktadırlar. Kurumlardan daha düşük bedelle devraldıkları alacakları borçludan daha yüksek bir bedelle tahsil ederek de kar etmeye çalışmaktadırlar. Kredinin tahsilini kolaylaştırmak ve borçluyla uzlaşmak amacıyla da faiz oranlarını değiştirme, devraldıkları alacakların süresini uzatma gibi imkanlarını kullanabilmektedirler. Bu çalışmanın amacı, finansal sistem içerisinde fon akımına aracılık ederek, ekonomik sistemde önemli bir işlevi yerine getiren bankaların, içsel veya dışsal faktörler ile sorunlu hale gelen kredilerinin bilançolarından ayıklanması görevini üstlenen Varlık Yönetim Şirketlerinin rolünü incelemek; dünya'daki diğer ülke uygulamaları da göz önünde bulundurularak ve yüz yüze yapılan görüşmeler, yazılı basın haberlerinde ve makalelerde dile getirilen sorunlar dikkate alınarak Türkiye'nin kendi içinde bulunduğu şartlar çerçevesinde sektörün gelişimine yönelik politika önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Banks are in the position of a locomotive with the function of collecting the savings in the economy as deposits and using them as loans to the people/institutions/establishments that need it. Banks' malfunction of the flow of funds due to the non-performing loans can cause to get in trouble especially itself, all banks, and other economic units in which they interact. Asset management companies are put into action here, and prevent the growing of this situation by removing the troubled assets which cause the deterioration of the active structure of the banks. Asset management companies, in Turkey, are the companies that take over non-performing loans of primarily banks, Savings Deposit Insurance Fund, and financial institutions by way of assignment of claims bearing the risk arising from these assets and try to collect non-performing loans. These companies ensure the institutions and organizations mentioned in the regulation concentrate their main activities by deducting the defaulted receivables which cause a waste of time and money, and which also a cost to the institutions. They try to make a profit by buying the receivables from the institutions with lower prices than collecting from the debtor with a higher price. In order to facilitate the collection of the loan and compromise with the borrower, they are able to use the capability of changing the interest rates and extending the period of receivables they took. The aim of this study is to examine the role of asset management companies in undertaking the task of sorting distressed loans caused by internal or external factors from balance sheet of the banks that have an important function in the economic system with mediating the fund flow within the financial system and also considering other country applications in the World, and taking into account face to face interviews, the issues mentioned in printed media news, and articles, is to present policy recommendations for the sector's development under the Turkey's conditions contains within itself.