Sjögren hastalarında hastalık aktivasyonu ile anksiyete, depresyon ve kinezyofobi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between disease activation and anxiety, depression, and kinesiophobia in sjögren's patients
- Tez No: 702589
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sjögren Sendromu, ESSDAİ (EULAR Sjögren Sendromu Hastalık Aktivite İndeksi), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği, Tampa Kinezyofobi Ölçeği, Sjögren's Syndrome, ESSDAI (EULAR Sjögren's Syndrome Disease Activity Index), Hospital Anxiety and Depression Scale, Tampa Kinesiophobia Scale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Sjögren hastalığında kas eklem tutulumunda kinezyofobi, psikiyatrik etkilerinde ise anksiyete ve depresyon sıklıkla görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Sjögren hastalığı aktivasyonu ile kinezyofobi ve anksiyete-depresyon arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi romatoloji polikliniğine başvuran 18 yaş üstü, bilinen başka kas iskelet sistemi ve psikiyatrik hastalığı olmayan 66 Sjögren hastası ve 47 sağlıklı birey kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Bu çalışmamızda hastalara 'EULAR Sjögren Sendromu Hastalık Aktivite İndeksi', 'Tampa Kineziyofobi Ölçeği' ve 'Hastalık Anksiteye Depresyon Ölçeği' uygulanmıştır. Dosya taraması, fizik muayene ve genel sorgu yapılarak hastaların ESSDAİ skoru hesaplanmıştır. Hastalık aktivitesiyle kinezyofobi, anksiyete, depresyon ilişkisi incelenmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 51,51±11,27 yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 49,40±12,91 yıl olarak tespit edildi. Sjögren hastalarının Hastalık Aktivite İndeksi ESSDAİ ile Tampa Kinezyofobi Ölçek Skoru, HAD Depresyon ve HAD Anksiyete Ölçek Skorlarının arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0,05). Hasta ve kontrol gruplarında HAD depresyon ve HAD anksiyete ölçek skorlarının dağılımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Tampa Ölçek Skorunun anksiyete skor gruplarına göre dağılımı istatistiksel olarak farklı bulundu (p=0,023). Bu fark anksiyete skor grubu 0-7 olan hastaların Tapma ölçek skorunun, anksiyete skoru ≥11 olan hastalardan daha düşük olmasından kaynaklanmaktaydı (p =0,027). Tampa Ölçek Skoru ile yüksek anksiyete skoru arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı. Hasta ve kontrol gruplarında bakılan HAD depresyon ve HAD anksiyete ölçek skorları arasında pozitif yönde orta derecede anlamlı korelasyon tespit edildi (p=0,001). Sonuç: ESSDAİ ile kinezyofobi, anksiyete ve depresyon arasında ilişki yoktu. Sjögren hastalarında anksiyete ile kinezyofobi arasında anlamlı bir ilişki mevcuttu. ESSDAİ ile kinezyofobi, anksiyete ve depresyon ilişkisini inceleyen daha geniş katılımlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: While kinesiophobia is observed in the muscle-joint involvement of Sjögren's disease, anxiety and depression are frequently observed in its psychiatric effects.The aim of this study is to investigate the relationship between Sjögren's disease activation and kinesiophobia and anxiety-depression. Method: 66 Sjögren's patients over the age of 18, who did not have any other known musculoskeletal or psychiatric disorders, applied to the Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty rheumatology outpatient clinic and 47 healthy individuals were taken as the control group are included in this study. In this study, 'EULAR Sjögren Syndrome Disease Activity Index', 'Tampa Kinesiophobia Scale' and 'Disease Anxiety Depression Scale' were applied to the patients. The ESSDAI score of the patients was calculated by scanning the files, physical examination and general query. The relationship between disease activity and kinesiophobia, anxiety, and depression was investigated. Results: The mean age of the patients was 51.51±11.27 years, and the mean age of the control group was 49.40±12.91 years. No significant correlation was found between the Disease Activity Index ESSDAI and Tampa Kinesiophobia Scale Score, HAD Depression and HAD Anxiety Scale Scores of Sjögren's patients (p>0,05). No statistically significant difference was found between the distribution of HAD depression and HAD anxiety scale scores in the patient and control groups (p>0,05). The distribution of Tampa Scale Score according to anxiety score groups was statistically different (p=0.023). This difference was due to the fact that patients with anxiety score group 0-7 had a lower Tapma scale score than patients with anxiety score ≥11 (p =0,027). A positive and significant correlation was found between Tampa Scale Score and high anxiety score. A moderately significant positive correlation was found between HAD depression and HAD anxiety scale scores in the patient and control groups (p=0.001). Conclusion: There was no relationship between ESSDAI and kinesiophobia, anxiety and depression. There was a significant relationship between anxiety and kinesiophobia in Sjögren's patients. Further studies are needed to examine the relationship between ESSDAI and kinesiophobia, anxiety and depression.