Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Kliniği'nde çalışan hemşirelerde zaman kullanımı
Time management of nurses in the neurology clinics of Dokuz Eylul University Hospial
  1. Tez No: 70259
  2. Yazar: ÜLKER UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN KOCAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt, indirekt hemşirelik bakım aktiviteleri, iş ömeklemi, zaman yönetimi, Direct nursing care activities, indirect nursing care activities, work sampling, time management
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ NÖROLOJİ KLİNİĞİ'NDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN ZAMAN KULLANIMI Bu araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Kliniği'nde çalışan hemşirelerin hafta içi gündüz, hafta sonu gündüz ve gece çalışmalarında hastalara ayırdıkları direkt, indirekt bakım, ünite ve kişisel aktivitelerinin zamanlarının iş örneklem yöntemiyle belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, gündüz saatleri (08-20) için 10 haftalık bir örneklem matriksi kullanılmıştır. Rasgele sayılar tablosundan seçilen 15 dakikalık farklı zaman dilimlerinde gözlenen hemşirelik aktiviteleri iş örneklem formuna kaydedilmiştir. Gece saatlerinde (20-08) sürekli gözlem yönteminin kullanıldığı bu çalışmada toplam 10297 hemşirelik aktivitesi gözlenmiştir. Hemşirelerin hafta içi gündüz 12 saatlik çalışmalarında her bir hastaya 11.3 dakika, hafta sonu gündüz 12 saatlik çalışmalarında 17 dakika ve gece 12 saatlik çalışmalarında 14.4 dakika direkt hemşirelik bakım zamanı ayırdıkları saptanmıştır. Araştırmada hemşirelerin hafta içi gündüz 12 saatlik çalışmalarında direkt bakım için %43 (312.5 dakika), indirekt bakım için %41.3 (296.5 dakika), ünite aktiviteleri için %5.9 (40.5 dakika) ve kişisel aktiviteler için %9.8 (70.5 dakika) zaman ayırdıkları saptanmıştır. Hemşirelerin hafta sonu gündüz 12 saatlik çalışmalarında direkt bakım için %51.0 (364 dakika), indirekt bakım için %38.5 (281 dakika), ünite aktiviteleri için %2.5 (17.4 dakika) ve kişisel aktiviteler için %8.0 (57.6 dakika) zaman ayırdıkları saptanmıştır. Hemşirelerin gece 12 saatlik çalışmalarında direkt bakım için %56.4 (390.1 dakika), indirekt bakım için %35.8 (254.5 dakika), ünite aktiviteleri için % 3.0 (34.5 dakika) ve kişisel aktiviteler için %4.8 (40.9 dakika) zaman ayırdıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TİME MANAGEMENT OF NURSES İN THE NEUROLOGY CLINICS OF DOKUZ EYLÜL UNİVERSTY HOSPITAL. Aim: To determine the time spent for direct care, indirect care, unit related activities and personal activities by the nurses, working in the Dokuz Eylül Universty Neurology Clinics, during the morning shifts on the week days and either morning or night shifts on the weekends with work sampling method. Methods: A sampling matrix, covering the morning shifts (08-20) for ten weeks was used. Nursing activities were observed for different 15 minutes (lasting) time blocks, which were cho'osen from random numbers table, and recorded on the work sampling data collection forms. On the night shifts, contunious observation method was used. Total number of the nursing activities, observed in this study is 10.297. Result: Nurses spent 11.3 minutes for direct care for a random patients on the weekday morning shifts. This is 17 minutes on the weekend morning shifts and 14.4 minutes on the weekend night shifts. According to our findings on the weekday morning shifts nurses 43% (312. 5 min) of their time in direct care, 41.3 % (296.5 min) in indirect care, 5.9 % (40.5 min) in unit related activities and 9.8% (70.5 min) in personal activities. On the weekend morning shifts they spent 51.0% (364 min) of their time in direct care, 38.5% (281 min) in indirect care, 2.5% (17.4 min) in unit related activities and 8.0 % (57.6 min) in personal activities. On the night shifts, nurses spent 56.4% (390.1 min) of their time in direct care, 35.8%» (254.5 min) in indirect care, 3.0%(34.5 min) in unit related activities and 4.8% (40.9 min) in personal activities.