Hemşirelerin hijyenik bakım uygulamalarını kaydetme durumları
Identifying nurses recording status of hygienic care practices
  1. Tez No: 192552
  2. Yazar: NURCAN KÖKSAL İNAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. LEYLA DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik kayıtları, hemşirelik süreci, hijyenik bakım
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma,hemşirelerin hijyenik bakım uygulamalarını kayıt etme durumlarının belirlenmesiamacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni 01.03.2005-01.06.2005tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Üniteleri(Dahiliye, Anestezi, Toraks-Kalp Damar, Beyin Cerrahi Yoğun Bakım üniteleri),Göğüs Hastalıkları ve Nöroloji Kliniğinde görev yapan ve araştırm ya katılmayıkabul eden toplam 85 hemşireden oluşmaktadır.Çalışma evren üzerinden yapılmıştır.Veriler araştırmacının literatürden yararlanarak geliştirdiği veri toplamaformu ile toplanmıştır. Veri toplama formu iki bölümden oluşmaktadır. Birincibölümde hemşirelerin tanıtıcı özelliklerine ve hemşirelik kayıtlarına ilişkingörüşlerini belirlemeye yönelik sorular, ikinci bölümde ise araştırmacının konuyailişkin gözlemlerinin kayıt edilmesi için geliştirilen gözlem formu yer almaktadır.Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Fisher kesin ki-kare testininçok gözlü tablolara uyarlanmış hali ( Fisher- Freeman- Halton testi) uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, hemşireler tarafından verilenhijyenik bakım uygulamaları kayıt formlarına % 77,6 oranında kaydedilmiştir.En sıkgerçekleştirilen uygulama ağız bakımıdır. Perine bakımı (% 90,0), ayak bakımı(% 90,0) ve ağız bakımı (% 87,5) uygulamaları en yüksek oranlarda kaydedilenhijyenik bakım uygulamalarıdır. Hemşirelerin kayıt özellikleri ve kayıt tutmanınyararları konusunda bilinçli olmalarına rağmen tutulan kayıtlarda; kullanılan araçgereç,imza ve hastanın bakıma yanıtının hiç kaydedilmediği, uygulanan işleminsaatinin ise çoğunlukla hatalı kaydedildiği saptanmıştır.Araştırma sonucuna göre, hemşirelerin yaşları ile el bakımı ve klinik hizmetyılları ile ağız bakımı uygulamasının kaydedilme durumlarının istatistiksel açıdananlamlı olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusundaönerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is carried out asdescriptive to determine the nurses recording status on hygienic care practices. Thepopulation of this study is composed of 85 nurses who are employed in Dokuz EylulUniversity intensive care units and lung diseases and neurology -chirurgic clinicbetween the dates of 01 March 2005 ? 01 June 2005. The research is done over its?universe.The data was collected through a questionnaire prepared by the researcherbased on the relevant literature. The questionnaire comprised two parts. The firstpart, includes questions toward the background characteristics of nurses and theirviews on recording in nursing practice. The second part includes an observationform, which used to note the recording practices of nurses about the hygienic carethey provided for the patients. The data was evaluated by the Fisher Freeman Haltontest, which is used for the multiple tables.According to the data of the research, 77, 6% of the hygienic care providedby the nurses for the patients is recorded to the forms. The most provided hygienicpractice was oral care. The perineum care ( 90 %), the foot care ( 90 %), the oral care( 87,5 %) practices were the most recorded hygienic practices. It was identified thatalthough most of the nurses were consciousness on the importance and benefits ofrecording in nursing, the materials used in practice, the precise time and hour of thepractice, the response of the patient to the caring practice were not recorded, and thenurse?s signature were the missed.Based on the results of this study the difference between nurses? age groupsand the practice of hand care; nurses? length of working in the clinics and thepractice of oral care was statistically significant. Appropriate suggestions accordingto the research results were made.Keywords; Nursing records, nursing process, hygienic care.