2016-2020 yılları arasında bir üniversite hastanesinde crohn hastalığı tanısıyla takip edilen hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients followed up with A diagnosis of crohn's disease in A University Hospital between 2016 and 2020
- Tez No: 702734
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖZAKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar bağırsak hastalığı, Crohn hastalığı, Inflammatory bowel disease, Crohn's disease
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
CH relaps ve remisyon dönemleriyle seyreden gastrointestistinal sistemin kronik inflamatuvar bir hastalığıdır. 2005 yılında yapılan Montreal sınıflandırılması, inflamatuvar, fistülizan/penetran, stenozan/striktüran olmak üzere CH fenotiplerinin daha kesin kategorize edilmesi ve klinisyenler arası değişkenliği azaltmak için geliştirilmiştir. CH'nın insidans ve prevalansı, dünyada ve ülkemizde giderek artmaktadır. Bu artışın nedeni belirsizliğini korusa da kentleşme, yaşam standartlarının, kültürün ve beslenmenin batılılaşmasıyla ilişkili çevresel değişiklikleri ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamız ile 2016-2020 yılları arasında hastanemizde CH tanısıyla takip edilen hastaların retrospektif analiziyle, sıklığı giderek artmakta olan CH'na ait Türkiye verilerini arttırarak literatüre katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışmamıza dahil ettiğimiz, Gastroenteroloji polikliniğine başvuran 247 Crohn hastasını retrospektif olarak incelendi. Hastaların %50,2'si (n=124) erkek, %49,8'sı (n=123) kadın olup E/K=1,008 saptandı. CH tanı konulma yaşı ortalaması 38,84±14,2 yıl, hastalık yaşı ortalama 76,56 ± 63,37 ay, poliklinik takip süresi ortalaması 38,3 ± 31,10 ay, tanı konma süresi ortalaması 18,4±25,8 ay olarak saptandı. Hastalık tutulum yerleri oranları sırasıyla, terminal ileum tutulumu %40,9 (n=101), kolon tutulumu %19 (n=47), ileokolonik tutulum %32,4 (n=80), proksimal GİS tutulumu %7,7 (n=19) idi. Hastalık fenotip oranları sırasıyla, %80 (n=198) inflamatuvar tip, %13'ü (n=32) striktüran tipte, %7'si (n=17) fistülizan/penetran tipteydi. CH'nın demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerinin bilinmesi bu hastalıklara yaklaşımda teşhis, tedavi ve takibinde, ortaya çıkabilecek muhtemel komplikasyonların erken saptanmasını ve uygun tedavi yaklaşımının seçilmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
Crohn's disease is a chronic inflammatory disease of the gastrointestinal tract with symptoms evolving in a relapsing and remitting manner. The Montreal classification as inflammatory, fistulizing/penetrating, and stenosing/stricturant was developed in 2005 for more precise categorization of CD phenotypes and to reduce clinician variability. The incidence and prevalence of CD increase in the world and in our country. The cause of this rise remains uncertain but may involve environmental changes associated with urbanization and westernization of living standards, culture, and diet. By revealing retrospective analysis of the patients who were followed up with the diagnosis of Crohn's Disease in our hospital between 2016-2020, we aimed to contribute to the literature on this subject where increasing data from Turkey. We retrospectively analyzed 247 Crohn's patients who followed by the gastroenterology department in our university. 50.2% (n=124) of the patients were male, 49.8% (n=123) were female, and M/F=1.008. The mean age of diagnosis of CD was 38.84±14.2 years, the mean age of the disease was 76.56 ± 63.37 months, the mean follow-up time in the outpatient clinic was 38.3 ± 31.10 months, the mean time to diagnosis was 18.4±25.8 determined as a month. The proportions of disease locations were terminal ileum involvement 40.9% (n=101), colonic involvement 19% (n=47), ileocolonic involvement 32.4% (n=80), proximal GIS involvement 7.7% (n=19), respectively. The proportions of patients phenotypes were ,80% (n=198) inflammatory, 13% (n=32) stricturing, and 6.9% (n=17) fistulizing/penetrating, respectively. Revealing the demographic, clinic and laboratory characteristics of CD patients is of great importance in order to prevent possible complications and to choose appropiate treatment in the diagnosis and follow-up period of these patients.