Sosyal hizmet bölümü öğrencilerinin yaşlılık algıları Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi örneği
Perceptions of aging of the students of social work department Burdur Mehmet Akif Ersoy University example
  1. Tez No: 702895
  2. Yazar: FİLİZ BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ SAY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Yaşlanma, Yaşlılık Algısı, Tutum Ölçeği, Sosyal Hizmet, Aging, Ageing, Perception of Old Age, Attitude Scale, Social Work
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinin, yaşlanma konusundaki algı düzeylerini ölçmek ve öğrencilerin bireysel farklılıklarının yaşlanma konusundaki tutumlarını ne şekilde etkilediğini ortaya koymaktır. Araştırmanın ilk bölümünde, literatür araştırması yapılmış, aynı zamanda yaş, yaşlılık, yaşlanma kavramları ayrıntılı olarak birçok çerçevede ele alınmıştır. Araştırmada, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sosyal Hizmet Bölümü öğrencilerinin, sosyo-demografik durumlarının tespiti için araştırma grubuna demografik veri formu ve öğrencilerin yaşlılığa ilişkin tutum ve algılarının saptanması amacıyla Otrar'ın 2016 yılında oluşturduğu yaşlılık ve yaşlanmaya ilişkin tutum ölçeği yöneltilmiştir. Yapılan araştırmada, Covid 19 pandemi kısıtlamaları nedeni ile demografik veri formu ile tutum ölçeği öğrencilere online platformda uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin bireysel farklılıklarının, yaşlanma konusundaki tutumlarını ne düzeyde etkilediği ortaya konulmuştur. Çalışmaya katılan öğrencilerin cinsiyeti, yaşı, kardeş sayısı, kaçıncı sınıf öğrencisi olduğu gibi, bireysel farklılıklarının, yaşlılık ve yaşlanmaya ilişkin tutumlarını ne şekilde etkilediği belirlenmiştir. Yapılan çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde: örneğin cinsiyet faktörünü ele aldığımızda, kızlar ve erkekler arasında, Yaşlılık ve Yaşlanmaya ilişkin tutum ölçeği açısından istatiksel olarak anlamlı farklılıklar belirlenmiş, erkeklerin puan ortalamasının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgular kısmında elde edilen sonuçlar ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the perception levels of Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Social Work students about aging and to reveal how the individual differences of students affect their attitudes towards aging. In the first part of the study, a literature review was conducted, and at the same time, the concepts of age, old age and aging were discussed in detail in many frameworks. In the study, a demographic data form was used to determine the socio-demographic status of the students of Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of Social Work, and the attitude scale towards aging and aging, which was created by Otrar'ın 2016 to determine the attitudes and perceptions of the students towards aging. has been directed. In the research, demographic data form and attitude scale were applied to the students on the online platform due to the Covid 19 pandemic restrictions. As a result of the research, it has been revealed to what extent the individual differences of the students affect their attitudes towards aging. It has been determined how the individual differences of the students participating in the study, such as gender, age, number of siblings, and which grade they are, affect their attitudes towards aging and aging. When the results of the study are evaluated, for example, in terms of gender, statistically significant differences were determined between girls and boys in terms of the scale of attitude towards aging and aging, and it was determined that the average score of boys was higher. In the findings section of the research, the results obtained are explained in detail.