Fasiyal sinir hasarı sonrası melatonin ve steroidin iyileşme üzerine etkisinin elektrofizyolojik ve histopatolojik olarak karşılaştırılması
Electrophysiological and histopathological comparison of the effects of melatonin and steroid on healing after facial nerve damage; experimental animal study
- Tez No: 702999
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. RAUF OĞUZHAN KUM
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
 - Anahtar Kelimeler: Fasiyal sinir, melatonin, deksametazon, elektromiyografi, Facial nerve, melatonin, dexamethasone, electromyography
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Fasiyal sinir travmatik hasarı günlük hayatta sıkça görülmekte ve tedavisi klinikte önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle farklı tedavi modaliteleri geliştirmek amacıyla literatüre her geçen gün yeni çalışmalar eklenmektedir. Biz de bu çalışmamızda melatonin ve deksametazonun travmatik fasiyal sinir hasarının tedavisindeki etkilerini elektrofizyolojik ve histopatolojik olarak araştırmayı amaçladık. Materyal – Metod: Çalışmamızda 40 adet Wistar Albino erkek rat kullanıldı. Kontrol, melatonin, deksametazon ve melatonin+deksametazon olmak üzere dört eşit gruba ayrılan deneklerin sol fasiyal sinirleri 'crush injury' modeli ile hasarlandı. Bir hafta süreyle planlanan sistemik tedavi uygulanan ratlar sekiz hafta boyunca takip edildi. Sekizinci hafta sonunda hasarlanan sinir bölgesi rezeke edilerek histopatolojik olarak değerlendirildi. Ayrıca hasar öncesinde, sonrasında ve sekizinci haftada ratların fasiyal sinir fonksiyonları elektrofizyolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Dört grup arasında fasiyal sinir fonksiyonlarının hasarlama öncesi ve hemen sonrası yapılan elektrofizyolojik karşılaştırmasında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Sekizinci haftada iyileşme miktarını karşılaştırmak için yapılan elektrofizyolojik incelemede kontrol grubuna göre deksametazon ve deksametazon+melatonin grubunda istatistiksel olarak anlamlı oranda daha iyi düzelme gösterdiği izlendi. Melatonin grubunda ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Sakrifiye edilen ratlarda yapılan histopatolojik incelemede, deksametazon grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha az ödem, aksonal makrovakualizasyon ve vasküler konjesyon izlendi. Diğer gruplar ile kontrol grubu arasında histopatolojik değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. viii Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz elektrofizyolojik ve histopatolojik sonuçlara göre, fasiyal sinir travmatik hasarında melatoninin iyileşme üzerine olumlu etkisi olmamasına rağmen deksametazonun olumlu etkileri olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: Traumatic injury of the facial nerve is frequently seen in daily life and its treatment has an important place in the clinic. For this reason, new studies are added to the literature every day in order to develop different treatment modalities. In this thesis, we aimed to investigate the electrophysiological and histopathological effects of melatonin, which is thought to play an active role in reducing cellular damage thanks to its antioxidant activity, and to compare these effects with dexamethasone in the treatment of traumatic facial nerve injury. Material and Method: Forty Wistar rats were used during the study. The left facial nerves of the subjects, who were divided into four equal groups with the classification of control, melatonin, dexamethasone and melatonin + dexamethasone, were damaged by the 'Crush injury' model. The rats, which received systemic treatment for one week, were followed up for eight weeks. At the end of the eighth week, the damaged nerve area was resected and evaluated histopathologically. In addition, facial nerve functions of the rats were evaluated electrophysiologically before, after and at the eighth week of injury. Results: There was no statistically significant difference between the groups in the electrophysiological comparison of facial nerve functions before and immediately after injury between the four groups. In the electrophysiological examination performed to compare the amount of improvement at the eighth week, it was observed that the dexamethasone and dexamethasone+melatonin groups showed statistically significantly better improvement compared to the control group. No statistically significant difference was observed in the melatonin group. In the histopathological examination of sacrified rats, statistically significantly less edema, axonal macrovacuumization and vascular congestion were observed in the dexamethasone group compared to the control group. No statistically significant x difference was found in the histopathological evaluation between the other groups and the control group. Conclusion: According to the electrophysiological and histopathological results of our study, it was observed that dexamethasone had positive effects, although melatonin did not have a positive effect on healing in traumatic injuries to the facial nerve.