Anamur ve çevresindeki konut mimarisi
House architecture in Anamur district and its enviromount
- Tez No: 703009
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN AYGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Anamur, Mersin/Anamur, Rural Architecture, Traditional Housing, Yörük Settlements, Taurus Mountains
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 490
Özet
Yapmış olduğumuz çalışmamızda, Mersin iline bağlı Anamur ilçesinin Yörük aşiretlerinin yaşam tarzları ve kültürlerinin etkisi ile şekillenen geleneksel konut tipolojisi incelenmiştir. Özellikle 19. Yüzyıl sonunda ortaya çıkan kentleşme ile birlikte geleneksel yaşam biçimi de büyük oranda değişime uğramıştır. Bu değişimin sonucu olarak; konutlara yapılan yeni ilaveler ve kullanılan modern inşaat malzemeleri ile geleneksel anlayıştan uzaklaşıldığı görülmektedir. Bazı konutlarda terk sonucunda oluşan tahribat, ekonomik sebeplere dayalı bakımsızlık ve yıkım gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra, İlçede nüfusun ve seracılık faaliyetlerinin artması, hayvancılığın kısıtlı olarak yapılabiliyor olması ve turizm kaynaklı mevsimsel göç sonucunda pek çok geleneksel konut yıkılarak, yerlerine modern binalar yapıldığı tespit edilmiştir. Günümüzde Anamur geleneksel sivil mimarisi yok olma ile karşı karşıyadır. Bu bilgiler ışığında yapmış olduğumuz incelemeler; arşiv ve arazi çalışmalarına dayanmaktadır. Tescilli, tescilsiz geleneksel konutlar incelenerek, konutların plan özellikleri, kullanılan malzeme, yapım teknikleri ve çevre düzenleri tespit edilmiştir. İlçede doğup, büyümüş kaynak kişilerle görüşmeler yapılarak ilçenin ve köylerinin sosyal, kültürel, yapısı hakkında bilgi edinilmiş ve bu durumun konut tipi ile ilişkisi açıklanmıştır. Haritalar, rölöveler, plan, kesit, görünüş, tablolar, şekiller ve fotoğraflarda çalışmamızda kullanılan önemli materyallerdir. Ayrıca çalışma kapsamında; Geleneksel Anamur konutları ile gelişim ve değişim gösteren cadde, sokak, mahallelerin genel özellikleri ortaya konulmuştur. Böylece ilçede yer alan geleneksel konutların bölgesel ve Anadolu ölçeğinde değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı; Anamur ilçe merkezi ve köylerinde yer alan mimari mirasımız açısından önemli olan, fakat bir bölümü zamanla yok olmuş, günümüze ulaşanların da hızla yok olmaya devam eden geleneksel yapıları bilimsel verilere dayanarak kayıt altına almaktır. Yapıldıkları dönemin ve coğrafyanın kültürel yapısını, yaşam tarzını, ekonomik durumunu ve mimari karakterini yansıtan bu yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmalıdır. Anahtar Kelimeler; Anamur, Mersin/Anamur, Kırsal Mimari, Geleneksel Konut, Yörük Yerleşimleri, Toroslar.
Özet (Çeviri)
In our study, the traditional housing typology which was structured with the impact of the life style and culture of Yörük tribes in Anamur district of Mersin has been examined. Traditional life style significantly changed following the urbanization in the end of 19th century. As a result of this change, it's seen that traditional approach was abandoned with the additions to the buildings and modern building materials. In some buildings, the existence of devastation, disrepair because of economic conditions and destruction can be observed. In addition to that, it's been found out that modern buildings have been constructed after the demolition of many traditional buildings due to the increase in population and greenhouse activities, seasonal migration depending on tourism and limited opportunities in animal husbandry. Today, Anamur's traditional civil architecture is facing the danger of extinction. Our examinations in the light of this information base upon archive researches and field surveys. Proprietary or non-proprietary traditional houses have been examined and their plan properties, materials used, building techniques and landscape planning have been identified. The referred people who were born and grown up in the district have been interviewed and some information has been gathered about the social and cultural structure of the district and its villages and the relation of this situation with the building types has been explained. Maps, construction surveying's, plans, sections, sight, tables, shapes and photographs are significant materials used in our study. Additionally, within the study, the general characteristics of avenues, streets and neighborhoods displaying changes have been exhibited. Thereby, the traditional buildings existing in the district have been evaluated in regional and Anatolian scale. The aim of this study is to note down the traditional buildings in Anamur district and in its villages, which are significant for our architectural inheritance, some of whom destroyed in time while the others reaching the present time are rapidly keeping up getting destroyed on the basis of scientific data. The protection of these buildings which reflect the cultural structure, life style, economical condition and architectural characteristics of the era when they were built up and transmitting them to the future generations should be provided.