Öğretmen adaylarının online ödev hedef yönelimleri ile ödev motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between the online homework targets and the motivation levels of the teacher candidates
  1. Tez No: 703032
  2. Yazar: NİMET DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KAHRAMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: homeworkgoalorientation, online homework, homeworkmotivation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, Öğretmen adaylarının online ödev hedef yönelimleri ile ödev motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel araştırma modelinde ilişkisel desenle desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, Gaziantep Üniversitesi eğitim fakültesinde öğrenim gören öğretmen adayları, örneklemini ise evrenden seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenen 258 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak Çevrimiçi Ödev Hedef Yönelimi ve Ödev Motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler üzerinde SPSS Paket Programı kullanılarak, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü ANOVA, pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; öğretmen adaylarının online ödev hedef yönelimleri ile ödev motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Öğretmen adaylarının hedef yönelimleri ile ödev motivasyon düzeyleri arasındaki puanların cinsiyete göre kadın öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık göstermiştir. Öğretmen adaylarının online ödev hedef yönelimleri ile ödev motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki bölüm değişkenine göre incelendiğinde, çevrimiçi ödev hedef yönelimi ölçeği performans yaklaşımı alt boyutuna ait puan ortalamalarının en yüksek olan bölümler sırasıyla Türkçe öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği ve diğer bölümlerde okuyan öğretmen adayları olmuştur. Ödev Motivasyonu ölçeği toplam puanları ve beklenti inançları alt boyutuna ait puan ortalamalarının en yüksek olan bölümler sırasıyla sosyal bilgiler öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği ve sınıf öğretmenliği bölümlerinde okuyan öğretmen adayları olmuştur. Öğretmen adaylarının online ödev hedef yönelimleri ile ödev motivasyonu düzeyleri arasındaki ilişkinin sınıf değişkenine göre incelendiğinde; öğretmen adaylarının çevrimiçi ödev hedef yönelimi ölçeği ile alt boyutlarının sınıf değişkenine göre öğretmen adaylarının yeterlik yaklaşımı ve performans yaklaşımı alt boyutları açısından anlamlı düzeyde farklılaşmanın olmadığı fakat öğretmen adaylarının ödev motivasyonu ölçeği alt boyutlarının sınıf değişkenine göre öğretmen adaylarının beklenti inançları alt boyutuna ait puan ortalamalarının anlamlı düzeyde 3. sınıf öğretmen adayları lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the relationship between teacher candidates' online homework goal orientations and homework motivation levels. The research was designed with a relational design in the quantitative research model. The universe of the research consists of teacher candidates studying at Gaziantep University Faculty of Education, and the sample size consists of 258 teacher candidates selected by random sampling method. Online Homework Goal Orientation and Homework Motivation Scales were usedas data collection tools. Student t-test, one-way ANOVA, Pearson correlation analysis and multiple linear regression analyzes were performed on independent groups using SPSS Statistics. As a result of the research; it was shown that the correlation between teacher candidates' online homework goal orientations and homework motivation levels was high. According to gender, the scores between teacher candidates' goal orientations and homework motivation levels showed a significant difference in female teacher. The correlation between teacher candidates' online homework goal orientations and homework motivation levels was analyzed based on the department variable. The departments with the highest average scores for the Performance Approach sub-dimension of the online homework goal orientation were Turkish Teaching, Social Sciences Teaching, Preschool Teaching and other departments, respectively. The departments with the highest scores for the Homework Motivation Scale total scores and the Expectation Beliefs sub-dimension were Social Sciences Teaching, Turkish Teaching and Classroom Teaching, respectively. The correlation between teacher candidates' online homework goal orientations and homework motivation levels was also analyzed based on the class variable.Although, no significant difference was observed in terms of the Efficiency Approach and Performance Approach sub-dimensions of the teacher candidates, it was observed thatthe mean scores of the teacher candidates' Expectation Beliefs sub-dimension were significantly in favor of the 3rd grade teacher candidates. It was determined that there was a moderate positive correlation between teacher candidates' online homework goal orientation - efficacy and performance approach, Homework Motivation - motivation expectation beliefs and motivation value beliefs. It was also determined that online homework goal orientation had a statistically significant effect on homework motivation levels. It was revealed that around 2% of the variance explained for homework motivation was because of online homework goal orientations. This suggests that the effect of online homework goal orientations on predicting teacher candidates' homework motivations is low.