Comparative design of industrial buildings
Endüstriyel binaların karşılaştırmalı tasarımı
  1. Tez No: 703312
  2. Yazar: MAHMOUD GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALHA EKMEKYAPAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Yapılar, Çelik Yapı, kompozit yapı, Karşılaştırma, Maliyet Tahmini, Zaman Tahmini, SAP2000, Primavera P6, Industrial Buildings, Steel Structure, Composite Structure, Cost Estimation, Time Estimation, Comparison, SAP2000, Primavera P6
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Endüstriyel yapılar, genel olarak sanayinin gelişmesi nedeniyle gelişmektedir. Büyük makinelere sahip çok sayıda işçiyi barındırabilen büyük bina. Bu çalışma, yapılması gereken endüstriyel bina tipine karar verirken en iyi seçimi sunmaktır. Çelik yapı ve kompozit yapı olmak üzere iki tip endüstriyel yapı yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma, bu iki tip için tam kapsamlı bir çalışma içermektedir. Mimari tasarımda özdeş ancak kullanılan malzemeden farklı iki tip bina tasarımından başlayarak. SAP2000, tasarımları simüle etmek ve her tip için güvenlik standartları, kalite, yükler ve maliyet açısından optimum tasarımı elde etmek için kullanılacak hesaplama aracıydı. Primavera P6 hesaplama aracı, her bina tipi için maliyet-zaman tahminini netleştirmek için kullanıldı. Malzeme maliyeti ve yapım maliyeti yerel firmaların fiyat tekliflerinden alınmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, her iki tip endüstriyel binanın da güvenli olduğunu ve kendisine verilen standartları ve yükleri kaldırabileceğini göstermiştir. Ancak sanayi sektörü söz konusu olduğunda maliyet önemli bir faktördür. Bu çalışmanın sonuçlarına göre çelik endüstriyel bina, kompozit binalara göre daha pahalıdır ancak daha az inşaat süresi gerektirir.
Özet (Çeviri)
Industrial buildings are developing because of the development of industry in general. Large building that can contain a large number of workers with big machineries. This study is to provide the best choice when it comes to decide the needed industrial buildings type to be constructed. Two types of industrial building are commonly used, steel structure and composite structure. This study contains a full comprehensive study for these two types. Starting from designing two types of buildings which are identical in architectural design but different from the used material. SAP2000 was the computational tool that to be used for simulating the designs and to obtain the optimum design for each type in terms of safety standards, quality, loads and cost. Primavera P6 computational tool used to clarify the cost-time estimation for each building type. Material cost and construction cost have been obtained from local companies' price offers. Results of this study showed that both type of industrial buildings are safe and can handle the standards and the loads assigned to it. However, when it comes to industry sector, cost is an important factor. Based on the results of this study, steel industrial building is more expensive than composite buildings but it takes less time of construction.