Alkol kullanım bozukluğunda koku duyarlılığı ve diğer klinik parametrelerle ilişkisi
Odor snsitivity in alcohol use disorder and the relationship with other clinical parameters
- Tez No: 703311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT KÜÇÜKGÖNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alkol Kullanım Bozukluğu, Koku, Bilişsel İşlev, Depresyon, Uyku, Alcohol Use Disorder, Smell, Cognitive Function, Depression, Sleep
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Alkol Kullanım Bozukluğu (AKB) tanılı hastalarda koku duyarlılığı ve bilişsel işlevler, depresif belirtiler ve uyku bozukluğu arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğine başvuruda bulunan, DSM-5'e göre AKB tanılı 36 hasta ile 33 sağlıklı kontrol grubu alınmıştır. Tüm katılımcılara yarı yapılandırılmış sosyodemografik veri formu, Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MOCA) Beck Depresyon Envateri (BDE), Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve Connecticut Chemosensory Clinical Research Center (CCCRC) Testi uygulanmıştır. Ayrıca AKB grubuna Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT), Obsesif Kompulsif İçme Ölçeği (OKİÖ) ve Penn Alkol Aşerme Ölçeği (PAAÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada AKB grubunda sağlıklı kontrollere göre CCCRC testi skorlarına anlamlı düşüklük saptandı. Ayrıca AKB grubunda bilişsel işlevlerden dikkat ve hesaplama, PUKİ skorlarında anlamlı azalma ve BDE skorlarında yükseklik saptandı. Alkol tüketim yılıyla koku duyarlılığında azalma arasında korelasyon saptandı. CCCRC skorlarıyla bilişsel işlevlerdeki bozulmalar arasında korelasyon saptandı ancak koku duyarlılığında azalma bilişsel bozulmanın belirleyicisi değildi. Koku testi ile depresyon ve uyku skorlarıyla anlamlı korelasyon bulunamadı. Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar alkol kullanım bozukluğu olan hastalarda koku tanıma ve algılama eksikliğinin bilişsel işlev bozukluğu ile ilişkili olabileceği görünmektedir. Bu bulgular alkolizmde frontal lob disfonksiyonu üzerine mevcut araştırmalara ek olarak, alkole bağlı koku kusurlarının prefrontal korteks fonksiyonel bütünlüğündeki bozulma ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the relationship between olfactory sensitivity and cognitive functions, depressive symptoms and sleep disturbance in patients with Alcohol Use Disorder (AUD). Method: The study included 36 patients who applied to Maltepe University Faculty of Medicine Psychiatry Clinic and diagnosed with AUD according to DSM-5, and 33 healthy control groups. Semi-structured sociodemographic data form, Montreal Cognitive Assessment Scale (MOCA), Beck Depression Inventory (BDI), Pittsburg Sleep Quality Index (PUKI), and Connecticut Chemosensory Clinical Research Center (CCCRC) Test were administered to all participants. In addition, Michigan Alcoholism Screening Test (MATT), Obsessive Compulsive Drinking Scale (OCI) and Penn Alcohol Craving Scale (PAAS) were applied to the AUD group. Results: In our study, CCCRC test scores were found to be significantly lower in the AUD group compared to the healthy controls. In addition, significant decrease in cognitive functions PUKI scores, and an increase in BDI scores were found in the AUD group. A negative correlation was found between the year of alcohol consumption and the olfactory sensitivity. Correlation was found between CCCRC scores and impairments in cognitive functions, however smell sensitivity was not a predictor of cognitive impairment. No significant correlation was found between the smell test and depression and sleep scores. Conclusion: Results from this study showed that the lack of odor recognition and perception may be associated with cognitive dysfunction in patients with AUD. These findings suggest that, in addition to existing research on frontal lobe dysfunction in alcoholism, alcohol-related olfactory defects may be associated with impaired functional integrity of the prefrontal cortex.