Çerçeve sistemlerde kolon kiriş birleşim noktalarındaki dönme rijitlik katsayısı hesabının yapılması
Calculation of the rotating strength coefficient at column beam joint points in frame systems
- Tez No: 703408
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜSLÜM KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kolon Kiriş Birleşim Bölgesi, Rijitlik Katsayısı, Statik ve Dinamik Analiz, Column-Beam Joint Area, Stiffness Coefficient, Static and Dynamic Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sismik yükler etkisinde çerçeve sistemlerde kolon kiriş birleşim bölgeleri en kritik bölgelerin başında gelmektedir. Uygulanmak istenen yapı bir sayısal modele göre analiz edilir ve imalatı yapılır. Gelen tekrarlı yükler yapının davranışını değiştirmektedir. Bu çalışmada, yapılarda özellikle kolon kiriş birleşim bölgelerinde oluşabilecek çatlaklardan sonra, bu bölgede oluşacak dönme serbestliğini bir döner yay atanarak yapının sonlu elemanlar ile yeniden modellenmesi amaçlanmıştır. Farklı tip uygulamalar için ve farklı dış yüklerle yapı modelleri oluşturulmuş ve incelenmiştir. Bu yapıların kolon kiriş birleşim bölgesinde oluşan çatlağın rijitlik katsayısı değiştikçe statik olarak dönme farkının değişimin oranı ve dinamik olarak da modlara karşı gelen doğal frekans değişimleri ve oranları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Beam-column joints are the most critical areas in the framed structures under seismic loads. A structure is to be analyzed and designed according to a numerical model. Repetitive loads change the behavior of the structure. In this study, it is aimed to create a finite element model which is intended to assess the degree of rotation after cracks of the beam-column joints. It is created and examined a number of different models with loading conditions. As the stiffness coefficient of the crack formed in the beam-column joints of these structures changes, the rate of change of the rotational difference statically and the natural frequency changes and rates corresponding to the modes dynamically are investigated.