Norm hiyerarşisi ve abjection: BM cinsiyet rejiminin postkolonyal ve Kristevacı bir eleştirisi
Norm hierarchies and abjection: A postcolonial and Kristevian critique of the UN gender regime
  1. Tez No: 703407
  2. Yazar: MUHARREM DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ben/Öteki İkiliği, Norm Hiyerarşisi, Abjection, Postkolonyalizm, BM Cinsiyet Rejimi, Self/Other Dichotomy, Norm Hierarchy, Abjection, Postcolonialism, UN Gender Regime
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tez, dışarıdan gelen ile yerli arasındaki“küresel/yerli”ikiliğine dayanan norm hiyerarşisinin, Kristevacı abjection kavramından hareketle, postkolonyal bir eleştirisini sunmaktadır. Aydınlanmacı modern epistemenin özne-ben ile öteki arasında yarattığı hiyerarşik iktidar ilişkisi, kolonyal söylemde, dışarıdan gelen ile yerli arasındaki kurucu farkı ortaya koymaktadır. Bu kurucu fark sayesinde özne-ben (dışarıdan gelen) kendini öteki'den (yerli) ayırmakta ve üstün ve ayrıcalıklı konumunu inşa etmektedir. Benzer bir ilişki iyi küresel normlar ile kötü yerli normlar arasında da ortaya çıkmakta; yerli inanışlar küresel süreçlere dâhil edilmeyerek abjectleştirilmekte ve uluslararası norm taşıyıcılarının üstün ve ayrıcalıklı konumu bu yolla sabitlenmeye çalışılmaktadır. Söz konusu ilişkisellik çalışmada, ampirik olarak, Birleşmiş Milletler (BM) cinsiyet rejiminin inşasında üretilen hiyerarşik norm ilişkileri üzerinden ele alınmaktadır. Öyle ki BM cinsiyet rejimi –özellikle de Kalkınmada Kadın ve Zararlı Geleneksel Pratikler gündemleriyle– küresel normlar ile yerli normlar olarak addedilen normlar arasında küresel normlar lehine bir hiyerarşi öngörmekte ve bu hiyerarşiyi yerli normları abjectleştirerek sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis offers a postcolonial critique of the norm hierarchies produced by the dichotomy of the global norms versus the local norms between the outsider and the native, based on the Kristevian concept of abjection. The hierarchical power relations created by the Enlightenment between the subject-self and the other reveal the constitutive difference between the outsider and the native in colonial discourse. This constitutive difference enables the subject-self (the outsider) to differentiate itself from the other (the native) and thus to build its superior and privileged position. A similar relationship emerges in the context of the good global norms versus bad local norms – as local beliefs are abjected through exclusion from the global processes, by which the superior and privileged position of international norm holders is endeavoured to be fixated. This relationship in question is attempted to be illustrated in this study through elaborating the norm hierarchies build around the United Nations (UN) gender regime. Such that the regime –especially with the agendas of Women in Development and Harmful Traditional Practices– prescribes a hierarchy between the local norms and the so-called global norms in favour of the latter, and to maintain the hierarchy it abjects the local norms.