Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hikâye ve romanlarında kötülük olgusu
Evil phenomenon in Ahmet Hamdi Tanpınar's stories and novels
- Tez No: 703409
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, Kötülük, Kötücül Kahramanlar, Ahmet Hamdi Tanpınar, Evil, Antagonists
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu tez çalışmasındaki temel amaç, farklı disiplin alanları içerisinde tartışılan kötülük olgusunu Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hikâye ve romanlarında incelemektir. Çalışma;“Giriş”,“Sonuç”ve“Kaynakça”başlıkları dışında iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal çerçevesinin çizildiği“Kötülük”başlığını taşıyan ilk bölümünde, öncelikle kötülük kavramı ele alınmış ve kavram mitolojik, dini ve psikolojik açıdan irdelenmiştir. Çalışmanın temelini oluşturan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın roman ve hikâyeleri,“İnceleme”başlığını taşıyan ikinci bölümde; kötülük olgusu etrafında incelenmiştir. Bu bölümde Ahmet Hamdi Tanpınar'ın hikâye ve romanları hem tema hem de kahramanlar açısından ele alınmıştır. Öncelikle edebi eserler“Arzu”,“Ölüm”ve“Medeniyetin Çöküşü”alt başlıklarında tematik açıdan incelenmiş; ardından toplumsal değişimler ile birlikte meydana gelen ahlaki, sosyal ve psikolojik kötülük unsurları ortaya konmaya çalışılmıştır. Daha sonra“Kötücül Kahramanlar”ve“Kötülüğe Maruz Kalan Kahramanlar”alt başlıklarında kötülük olgusu kahramanlar ve kahramanların birbirleri ile ilişkileri üzerinden irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present thesis study is to examine the phenomenon of evil discussed as part of various disciplines within the framework of the stories and novels of Ahmet Hamdi Tanpınar. Apart from the“Introduction”,“Conclusion”and“References”sections, the present study consists of two main sections. In the first section titled“Evil”, in which the conceptual framework of the study is drawn, the concept of evil was discussed and examined in mythological, religious and psychological terms. The novels and stories of Ahmet Hamdi Tanpınar were examined around the phenomenon of evil in the second section titled“Examination”. In this section, the stories and novels of Ahmet Hamdi Tanpınar were discussed in terms of both themes and characters. First, the literary works were examined within a thematic framework under the sub-headings“Desire”,“Death”and“Collapse of Civilization”, while the moral, social and psychological elements of evil that emerged with social changes were tried to be revealed. Following this, the phenomenon of evil was examined under the sub-headings“Antagonists”and“Characters Exposed to Evil”based on characters and their relationships with each other.