Amphoricarpos praedictus (testiotu)'nun antioksidan ve sitotoksik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of antioxidant and cytotoxic properties of amphoricarpos praedictus (testiotu) extract
- Tez No: 703439
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLAN HEPOKUR, PROF. DR. BEHZAT ÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Amphoricarpos Praedictus (Testiotu), Serbest Radikaller, Antioksidan, Amphoricarpos Praedictus, Antioxidant, Free Radicals
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amphoricarpos Praedictus (Testiotu)'nun polifenolik bileşikler ve flavonoidler açısından zengin, antibakteriyel, antitümoral, antiinflamatuar, antioksidatif, antimutagenik özelliklere sahip önemli bir endemik türdür. Polifenol ve flavonoid bileşenler ikincil bitki metabolitleridir ve insanlar tarafından sentezlenemedikleri için, insan diyetinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Flavonoidlerce zengin olan Amphoricarpos Praedictus biyolojik aktivitesini ağır metal iyonlarını bağlayarak, elektron transportunu katalizleyerek ve serbest radikalleri yok ederek gösterir. Serbest radikaller, biyomoleküller üzerinde oksidatif hasara neden olabilir. Bu çalışmada Amphoricarpos Praedictus'un antioksidan kapasitesinin ve fibroblast hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Etanollü Amphoricarpos Praedictus ekstraktının antioksidan kapasitesi toplam fenolik içerik, toplam flavonoid içerik, demir indirgeme gücü, kuprik iyon indirgeme kapasitesi, TAS ve TOS düzeyleri ve DPPH analizleriyle, sitotoksik etkinliği ise XTT metoduyla belirlendi.
Özet (Çeviri)
Amphoricarpos Praedictus is an important endemic species, rich in polyphenolic compounds and flavonoids, it has antibacterial, antitumoral, anti-inflammatory, antioxidative, antimutagenic properties. Polyphenols and flavonoid compounds are secondary plant metabolites, and they compose an important part of human diet as they can not be synthesized by human. Rich in flavonoids, Amphoricarpos Praedictus shows its biological activity by binding heavy metal ions, catalyzing electron transport and destroying free radicals. Free radicals can cause oxidative damage on biomolecules. In this study it has been aimed to examination the antioxidant capacity of Amphoricarpos Praedictus and its cytotoxic effect on fibroblast cells. Antioxidant capacity of ethanolic Amphoricarpos Praedictus extract was determined by total phenolic, flavonoid contents, iron reduction capacity, cupric ion reduction capacity, TAS and TOS levels and DPPH analyzes, and its cytotoxic activity was determined by XTT method.