Kolorektal kanser cerrahisi uygulanan hastalarda mezokolon ve mezorektumda total ve metastatik lenf nodu sayısı ve dağılımı
Distribution of the number and location of total and metastatic lymph nodes in the mesocolon and mesorectum of surgically treated colorectal cancer patients
  1. Tez No: 703440
  2. Yazar: AMAN GAPBAROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ALİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, lenf nodları, total mezorektal eksizyon, total mezokolik eksizyon, genel cerrahi, Colorectal cancer, lymph nodes, total mesorectal excision, total mesocolic excision, general surgery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Kolorektal kanser (KRK) hastalarında TNM evrelemede lenf nodu (LN) sayısı önemli olup onkolojik cerrahi için en az 12 LN diseke edilmelidir. Mezokolondaki LN'leri epikolik, parakolik, intermediyer ve prinsipal istasyonlara ayrılır. Amacımız Türk toplumunda KRK cerrahisi uygulanan hastaların mezokolon ve mezorektumda total ve metastatik LN sayısı ve istasyonlara göre dağılımını öğrenmektir. METOD: Ekim 2017- Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği'nde elektif şartlarda onkolojik prensiplere uygun olarak cerrahi uygulanan KRK hastaları çalışmaya dahil edildi. Acil şartlarda yapılan KRK hastalar dışlandı. Ameliyatlar tek cerrah tarafından uygulandı ve piyeslerin tümü tek patolog tarafından incelendi. Olguların cerrahi bulguları ile lenf nodu sayısı ve lokalizasyonlarını içeren bulguları prospektif olarak kayıt edilerek analiz edildi. BULGULAR: Çalışmaya toplam 154 hasta dahil edildi. Hastaların 73'i (%47.4) kadın, 81'i (%52.6) erkek olup hastaların ortalama yaşı 63.09 (aralık: 26-87) olarak saptandı. Hastaların LN dağılımına bakıldığında toplam çıkarılan ortalama 46.9 LN (aralık: 8-139) olup pozitif LN ortalaması 1.51 (aralık: 0-16) saptandı. Epikolik bölgede ortalama 0.96 LN (aralık: 0-7) ve ortalama pozitif LN 0.0065 (aralık: 0-1) idi. Parakolik bölgede ortalama 24.17 LN (aralık: 0-87) ve ortalama pozitif LN 0.88 (aralık: 0-13) olduğu görüldü. İntermediyer bölgede ortalama 11.83 LN (aralık: 1-45) ve ortalama pozitif 0.22 LN (aralık: 0-10) saptandı. Prinsipal bölgede ortalama 2.55 LN (aralık: 0-9) ve ortalama pozitif 0.046 LN (aralık: 0-3) mevcut idi. İnferior mezenterik ven bölgesinde çıkarılan ortalama LN sayısı 0.75 (aralık: 0-3) olup pozitif LN saptanmadı. Total mezorektal eksizyona bakıldığında ortalama 18.56 LN (aralık: 1-45) ve ortalama pozitif 1.06 LN (aralık: 0-13) görüldü. Total mezorektal eksizyon piyesi üç bölgeye ayırdığımızda; üst mezorektumda ortalama 8.04 LN (aralık: 0-36) ve ortalama pozitif 0.31 LN (aralık: 0-4), orta mezorektumda ortalama 5.88 LN (aralık: 0-19) ve ortalama pozitif 0.52 LN (aralık: 0-7) ve alt mezorekumda ortalama 5.24 LN (aralık: 0-27) ve ortalama pozitif 0.16 LN (aralık: 0-6) diseke edildi. SONUÇ: Kolorektal kanser cerrahisi sonrası LN sayısı, hastanın prognostik evrelemesi için belirleyici bir faktördür ve 12 LN sınırı halen altın standart değildir. Mümkün olduğunca çok sayıda LN elde etmek için titiz cerrahi teknik ve yeterli uzunlukta spesimen gereklidir. Çalışmamızda KRK cerrahisinde oldukça deneyimli cerrahın ve patoloğun incelemesi sonucu ortalama 46.9 LN saptandı. On iki LN sınırı ile ilgili yeniden konsensus oluşturuluması ve LN sınırının daha yüksek sayıya çıkarılması gerektiği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
AIM: The number of lymph nodes (LN) is important in TNM staging of colorectal cancer (CRC) patients, oncologic surgery requires dissection of at least 12 LNs. LNs in the mesocolon are subdivided into epicolic, paracolic, intermediate, and main stations. Our aim is to ascertain the number of total and metastatic LNs in the mesocolon and mesorectum of the patients who underwent CRC surgery in the Turkish population and their distribution by the stations. METHOD: This prospective study which took place in the general surgery department of Istanbul Medeniyet University, Prof. Dr. Suleyman Yalcin City Hospital between October 2017 and September 2021, included patients with CRC who underwent elective surgery in accordance with oncological principles. The operations were performed by a single surgeon and all of the materials were examined by a single pathologist. CRC patients who underwent emergency surgery were excluded. RESULTS: A total of 154 patients were included in the study. Seventy three (47.4%) of the patients were female and 81 (52.6%) were male, and the mean age of the patients was 63.09 (range: 26-87). The mean number of LNs was 46.9 (range: 8- 139), and the mean number of positive LNs was 1.51 (range: 0-16). The mean number of epicolic LNs was 0.96 (range: 0-7) and the mean number of positive LNs was 0.0065 (range: 0-1). The mean number of paracolic LNs LN was 24.17 (range: 0-87) and the mean number of positive LNs was 0.88 (range: 0-13). Intermediate region had a mean number of 11.83 LNs (range: 1-45) and a the mean number of positive LNs was 0.22 (range: 0-10). Main region had a mean number of 2.55 LNs (range: 0-9) and a the mean number of positive LNs was 0.046 (aralık: 0-3). The mean number of lymph nodes removed in the inferior mesenteric vein region was 0.75 (range: 0-3), and no positive LN was detected. In the procedure of total mesorectal excision (TMEr), mean number of LNs were found to be 18.56 (range: 1-45) and mean number of positive LNs were found to be 1.06 (range: 0-13). The dissection of three regions of TMEr revealed that the mean number of LNs and the positive LNs were 8.04 (range: 0-36) and 0.31 (range: 0-4) in the upper mesorectal region, 5.88 (range: 0-19) and 0.52 (range: 0-7) in the middle mesorectal region, and 5.24 (range: 0-27) and 0.16 (range: 0-6) in the lower mesorectal region. CONCLUSION: LN count following CRC surgery is a determining factor in prognostic staging, and the lower limit of 12 LNs is yet not the gold standard. Meticulous surgical technique and a sufficient sample width are required to obtain as many LNs as possible. In our study, an average of 46.9 LN was detected as a result of the evaluation performed by the surgeon and pathologist, who are highly experienced in CRC surgery. Our opinion is that a consensus on the twelve LN limit should be re-established and the LN limit should be increased to a higher number.