Babadağ (Denizli)'ın flora ve vejetasyonu
The flora and vegetation of Babadağ (Denizli-Turkey)
- Tez No: 85702
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GEMİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Babadağ, Flora, Vejetasyon
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 568
Özet
İç batı Anadolu'da yer alan Babadağ,, 28°, 30 ve 29°, 29 doğu boylamlanyla, 42°, 00 ve 41°, 60 kuzey enlemleri arasında yer alır. Babadağ masifinin devamı olan Babadağ, Denizli, Tavas, Karacasu, Kuyucak ve Sarayköy yerleşim alanları ile sınırlanır. Aynı zamanda“Lycian Toroslar”ın Batı Anadolu'daki uzantısı olarak da kabul edilir (Regel, 1946). Dağın asıl kütlesi paleozoyik yaşlı şist, gnays ve mermerlerden oluşur. Alanımızda başlıca toprak tipleri; Kahverengi, Kırmızı kahverengi, Kırmızı Akdeniz ve Rendzina topraklandır. İklim tipi ise, az-yağışlı sıcak, yan-kurak ılık ve yan-kurak sıcak Akdeniz iklimleridir. Yağış rejimi ise KİSY olup, Doğu Akdeniz I. tipine girer. Flora çalışmaları sonucu tür ve türaltı düzeyde toplam 1066 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 164'ü endemik olup toplam floraya oramVI %15.1'dir. Endemik taksonlardan 42 'si hassas, 4'ü ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Vejetasyon, çalı, orman ve yükdek dağ vejetasyonu olmak üzere üç bölümde değerlendirilmiştir. Buna göre, vejetasyon çalışmaları sonucu alanda tespit ettiğimiz 21 birlik, 2 altbirlik ve 2 bitki grubu aşağıda verildiği gibidir. lErodio leuconthi-Quercetum cocciferae (Quercus coccifera- Erodium leuconthum birliği) 1.2. Centauretosum zeybekti (Centcaırea zeybeki alt birliği) 2. Ouerco cerridis-Quercetum infectoriae (Quercus infectoria ssp. boisseri-Quercus cerris ssp. cerris birliği) 3. Genisto acanthocladae-Sarcopteretum spinosif Sarcopoterium spinosum-Genista aconthocalada birliği) 3.1. Genistetosum aconthocladae (Genista aconthocalada alt biliği) 4. Scutellaria caricae-Pinetum brutiae (Pinus brutia- Scutellaria orientalis ssp. carica birliği) 5. Elymo panormitani- Pinetum nigrae (Pinus nigra-Elymus panormitanus birliği) 6. Galio aerotioidae-Juniperetum excelsaii (Juniperus excelsa- Galium aerotioides birliği)7. Tanacetio argantae-Juniperetvm foetidissia (Juniperus foetidissima-Tanacetio argenteum birliği) 8. Ferulago communis-Quercetum macrolepidis (Quercus ithaburensis ssp. macrolepis-Ferulago communis birliği) 9.Genisto burdurensis-Quercetum cerridis (Querceus cerris ssp. cerris-Genista burdurensis birliği) 10. Scutellaria brevibracteatae-Castanetum sativae (Castanea sativa-Scutellaria ribucunda ssp. brevibracteata birliği) 11. Bolantho spergulifolii-Ephorbietum rigidae ( Ephorbia rigida- Bolanthus spergukifolius birliği) 12. Thymo antafyani-Astragaletum angustifolia (Astragalus angustifolius-Thymus longicaulis var. antalyanus birliği) 1 3. Phlomo caricae-Astragalus flavescentis (Astragalus flavescens- Phlomis carica birliği) 14. Silene echini-Astragalo microcephali (Astragalus microcephalus-Siline carophylloides ssp. echinus birliği) 15. Arenarro macrocephalae-Alyssetum murale ( Afyssum murle- Arenaria macrocephale birliği) 16. Acontholimon ulucini-Marrubietum globossi ( Marrubium globosum ssp. globosum-Acontholimon ulucimun ssp. ulucinum birliği)vm 17. Mirmartia recurva ssp. carica-Acontholimon ulucinum ssp. carica bitki grubu 18. Potentillo calabrae-Juniperotum nanae( Juniperus communis ssp. nana-Potentilla calabra birliği) 20. Amphoricarpo exculi-Helicrysum chionophlli (Helicrysum chionophylum-Amphoricarpus excul birliği) 20.1. Bromus tomentellus bitki grubu 20.2. Tanacetum argenteum ssp. argenteum bitki grubu 21. Sileno echini-Potentilletum speciosum (Potentilla speciosa- Silene caryophylloides ssp. echini birliği) Quercus coccciferae, Sarcopterium spinosum ve Pinus brutia toplulukları Qercetalia (ea) ordo ve sınıfına; Pinus nigra, Juniperus excelsa, J. foetidissima, Quercus macrolepis, Q. boisseri, Q. cerris ve Castanea sativa birlikleri Quercetae piibescentis sınıfına, Astragalus angustifolius, A. flavescens, Alyssum murale, Marrubium globosum ve Juniperus communis birlikleri Daphno oleoides-Festvucetalia (ea) variae sınıf ve ordosuna, Astragalus microcephaius bitliği Astragalus microcephalus-Brometalia (ea) ordo ve sınıfına, Potentilla spesiosa, Helicrysum chionophyllum birlikleri Silenetalia odontopetale ordosuna, Euphorbium rigisa toplulukları ise Onobrycho armeni ve Thymetalia leucostomi ile Astragalo-Brometea ordo ve sınıfına dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Babadğ places between 28°, 30'- 29°, 29' nort latitudes and 42°,00'-41°,60' east longitudes in the Middle-West Anatolia, as a continuation of Büyük Menders massive, is bordered by Denizli, Tavas, Karacasu, Kuyucak and Sarayköy settlement areas. Acorrding to Regel (1936), İt is also as a extension of 'Lycian Taurus mountains. The main mass of the mountain is formed by the paleozoic schistose, gneis and marble and is effected by Kaledonien, Alpen and Hersinien orogeny. The most common soil types of study area are brown and red forest soil,. Terra rossa and rendzina. The study area is in the Mediterranean region and low-rainy hot, semi-dry warm, and semi-dry hot. Mediterranean climate types are seen inthe area. Rainfoll regime is KİSY and belongs to first type of East Mediterranean. As a result of floristic investigation, total number of 1066 vascular plant taxa (species, subspecies and variety), belongs to 94 families, are determinited. Out of these, 166 taxa are 166 endemic and the ratio of this the total flora is 15.1%. Among these 42 endemik taxa are Rare and 4 endemic taxa are clasified vulnarable (V) categoria, according to“List of Rare Threatened and Endemic Plants in TURKEY”Vegetation is investigated in 3 groups as schurb, forest and high mountain vegetation. As aresult of these studies 19 associations and 2 subassociations are identified. These are; lJErodio leuconthi-Quercetum cocciferae (Quercus coccifera- Erodium leuconthum association) 1.2. Centauretosum zeybekti (Centaur ea zeybeki subassociation) 2. Querco cerridis-Quercetum infectoriae (Quercus infectoria ssp. boisseri-Quercus cerris ssp. cerris association) 3. Genisto acanthocladae-Sarcopteretum spinosi( Sarcopoterhim spinosum-Genista aconyhocalada association) 3.1. Genistetosum aconthocladae (Genista aconthocalada subassociation)XI 4. Scutellario caricae-Pinetum brutiae (Pimıs brutia- Scutellaria orientalis ssp. carica association) 5. Elymo panormitani- Pinetum nigrae (Pimıs nigra-Elymus panormitamıs) 6. Galio aerotioidae-Juniperetum excelsaii (Juniperus excelsa- Galium aerotioides) 7. Tanacetio argantae-Juniperetum foetidissia (Juniperus foetidissima-Tanacetio argenteum) 8. Ferulago communis-Quercetum macrolepidis (Ouercus ithaburensis ssp. macrolepis-Ferulago communis association) 9.Genisto burdurensis-Quercetum cerridis (Querceus cerris ssp. cerris-Genista burdurensis association) 10. Scutellaria brevibracteatae-Castanetum sativae (Castanea sativa-Scutellaria ribucunda ssp. brevibracteata association) 11. Bolantho spergulifolii-Ephorbietum rigidae ( Ephorbia rigida- Bolanthus spergukifolius association) 12. Thymo antalyani-Astragaletum angustifolia (Astragalus angustifolius-Thymus longicaulis var. antalyanus association) 13. Phlomo caricae-Astragalus flavescentis (Astragalus flavescens- Phlomis carica association)14. Silene echini-Astragalo microcephali (Astragalus microcephalus-Siline carophylloides ssp. echinus association) 15. Arenarro macrocephalae-Alyssetum murale ( Alyssum murle- Arenaria macrocephale association) 16. Acontholimon ulucini-Marrubietum globossi ( Marrubium globosum ssp. globosum-Acontholimon ulucimun ssp. ulucinum association) 17. Minuartia recurva ssp. carica-Acontholimon ulucinum ssp. car ica plant grup 18. Potentillo calabrae-Juniperotum nanae( Juniperus communis ssp. nana-Potentilla calabra association!) 20. Amphoricarpo exculi-Helicrysum chionophlli (Helicrysum chionophylum-Amphoricarpus excul association) 20. 1. Bromus tomentellus plant grup 20.2. Tanacetum argenteum ssp. argenteum plant grup 21. Sileno echini-Potentilletum speciosum (Potentilla speciosa- Silene caryophylloides ssp. echini association) Consequently, Quercus coccciferae, Sarcopterium spinosum and Pinus brutia associations belong to Oercetalia (ea) ordo and class; Pinus nigra, Juniperus excelsa, J. foetidissima, Quercus macrolepis, Q. bo isse ri, Q. cerris ve Castanea sativa associations belong to Quercetae pubescentis class, Astragalus angustifolius, A. flavescens, Alyssummurale, Marrubium globosum and Juniperus communis associations belong to Daphno oleoides-Festiucetalia (ea) variae class and ordo, Astragalus microcephalus association belongs to Astragalus microcephalus-Brometalia (ea) ordo and class, Potentilla spesiosa, Helicrysum chionophyllum associations belong to Silenetalia odontopetale ordo, Euphorbium rigida association belongs to Onobrycho armeni-Thymetalia leucostomi and Astragalo-Brometea ordo and class.. Keyword: Babadağ,, Flora, Vegetation,