Yüksek çapraz bağlı anyon değiştirme reçinelerinin sentezi ve hekzavalent kromun adsorpsiyonunda kullanımları
Synthesis of hyper-crosslinked anion exchange resins and their use in the adsorption of hexavalent chromium
- Tez No: 703502
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Reçine, Yüksek çapraz bağ, Adsorpsiyon, Hekzavalent krom, Cr(VI), Resin, Hyper cross-linked, Adsorption, Hexavalent chromium, Cr(VI)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada yüksek çapraz bağlı anyon değiştirme reçinelerinin sentezi ve hekzavalent krom (Cr(VI)) adsorplama etkinlikleri araştırılmıştır. Yüksek çapraz bağlı anyon değiştirme reçinelerinin sentezinde önce % 2 divinilbenzen çapraz bağlı poli(vinilbenzil klorür) polimeri süspansiyon polimerizasyonuyla hazırlanmış, bu polimer çeşitli oranlarda trimetilaminle reaksiyona sokularak trimetilamonyum iyonu fonksiyonelli anyon değiştirme reçineleri elde edilmiş ve son aşamada bu reçineler Friedel-Crafts reaksiyonuyla yüksek çapraz bağlı anyon değiştirme reçinelerine dönüştürülmüştür. Reçinelerin karakterizasyonları FTIR, SEM ve BET teknikleri ile elementel analiz değerleri kullanılarak yapılmıştır. Reçinelerin hekzavalent krom adsorplama davranışları pH 4,6 ve 7,0'de incelenmiştir. Standart bir adsorpsiyon deneyi oda sıcaklığında 10,0 mg K2Cr2O7 içeren 25 mL'lik sulu çözeltiye 20,0 mg reçine konularak yürütülmüştür. Reçinelerin yüksek çapraz bağlı hali önceki hallerine göre daha yüksek Cr(VI) adsorplama özelliği göstermiştir. Reçinelere Cr(VI) adsorpsiyonu kinetiğinin yalancı ikinci-dereceden olduğu bulunmuştur. Yüksek çapraz bağlı reçinelere Cr(VI) adsorpsiyonunun Langmuir adsorpsiyon izotermi modeline uyduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, hyper cross-linked anion exchange resins were synthesized and their use in the adsorption of hexavalent chromium (Cr(VI)) was investigated. First 2% divinylbenzene cross-linked poly(vinylbenzyl chloride) was prepared via suspension polymerization, next this polymer was converted to trimethylammonium ion functionalized anion exchange resins with trimethylamine, finally these resins were converted to hyper-crosslinked anion exchange resins with Friedel-Crafts reaction. FTIR, SEM, and BET techniques and elemental analysis were used to characterize the resins. The hexavalent chromium adsorption behavior of the resins was investigated at pH 4.6 and 7.0. A typical adsorption study was carried out with a 25 mL aqueous solution of 10.0 mg K2Cr2O7 and 20.0 mg resin at room temperature. Hyper cross-linked resins showed higher hexavalent chromium adsorption capacities than their previous forms. The kinetics of hexavalent chromium adsorption to the resins are found to be pseudo second-order. The adsorption obeys the Langmuir adsorption isotherm model for the hyper cross-linked resins.