Spor yönetimi araştırmalarında nitel ve nicel veri araştırmalarının pozitif ve negatif yönlerini incelemek
Investigating of positive and negative aspects of qualitative and quantitative data researches in sports management researches
- Tez No: 703523
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE DONUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Nitel Araştırma, Nicel Araştırma, Sport Management, Qualitative Research, Quantitative Research
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Bu araştırmanın temel amacı spor yönetimi araştırmalarında nitel ve nicel veri araştırmalarının pozitif ve negatif yönlerini incelemektir. Spor yöneticileri organizasyonal gelişim için gayret göstermekteler ve bu yolda karşılaşacakları problemlerin belirlemesi, bunları ele alması ve potansiyel çözümlerinin aramasının becerisi gerektirir. Spor yönetiminin alanında her türlü geliştirmeler için fırsatlar sağlamak ve spor yöneticileri kendi görev alanlarında problemler ile karşılaştığı zaman ve bunlara cözüm bulmak ve belirli amaçlarına ulaşmak için araştırma bir yol ve araç olarak kullanılmaktadır. Araştırma kavramı, geliştirmeler amacıyla belirli soruları cevaplamak veya problemleri çözmek için verilerin sistematik olarak toplanması, açıklanması ve yorumlanmasının anlamasına gelmiştir. Spor yönetiminin araştırmasında iki ana araştırma türünden bahsedilmiştir: temel araştırma ve uygulamalı araştırma. Spor yönetiminin alanında, araştırma genellikle sadece temel veya uygulamalı değil aynı zamanda her ikisinin de bir kombinasyon olduğunu açıklanmıştır. Spor yönetiminin araştırmalarının çoğu ne tamamen uygulamalıdır ne de tamamen temeldir, ancak her ikisinin de bazı yönlerini içerir. Araştırma projelerini sınıflandırmanın ikinci yolu araştırmanın ayırt edici metodolojik özelliklerine bakmaktır. Bunlar: (1) önerilen araştırmanın keşifçi mi yoksa yüksek düzeyde yapılandırılmış mı olduğu gibi organizasyonel ve tasarım ilgileri; ve (2) araştırmaya rehberlik edecek kavramsal ve teorik referans çerçevesi - yani, nitel veya nicel araştırmadır. Bu araştırmanın araştırıldığı konusunun niteliğine göre belgeler veri toplama yöntemini kullanarak nitel araştırma metodolojisinin yaklaşımında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate of positive and negative aspects of qualitative and quantitative data research in sports management research. Sports managers strive for organizational development and require the ability to identify, address them, and seek potential solutions. Research is used as a means and tool to provide opportunities for all kinds of improvements in the field of sports management, and when sports managers encounter problems in their task areas and to find solutions to them and to achieve goals. The concept of research has meant systematic collection, explanation and interpretation of data to answer specific questions or solve problems for improvements. Two main types of research are mentioned in the research of sports management: basic research and applied research. In the field of sports management, research has often been explained that it is not only basic or applied but also a combination of both. Most of the sports management's research is neither fully applied nor entirely basic, but it includes some aspects of both. The second way to classify research projects is to look at the distinctive methodological features of the research. These are: (1) organizational and design interests such as whether the proposed research is exploratory or highly structured; and (2) conceptual and theoretical reference framework to guide research - that is, qualitative or quantitative research. Documentation was carried out in the approach of qualitative research methodology using a data collection method according to the nature of the subject in which this research was investigated.