Banka ve kredi kartlarının usulsüz kullanımı (TCK. 245/1)
  1. Tez No: 703572
  2. Yazar: ENES BAKKALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ARTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Bilişim Suçu, Banka Kartı, Kredi Kartı, Rıza, Yarar Sağlama, İçtima, Yargıtay içtihatları, Kartlı Ödemeler Sistemi, Informatics, Cybercrime, Debit Card, Credit Card, Consent, Benefit, Consensus, Supreme Court Jurisprudence, Card Payments System
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tarihin ilk dönemlerinde küçük topluluklar halinde yaşayan insanların ilerleyen süreçte bir araya gelmeleri ve toplum bilinciyle hareket etmeleri birçok teori ile açıklanmaya çalışılmaktadır. Bu teorilerden bağımsız olarak bilinmektedir ki, insanoğlu tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek yeterlilikte olmayan sosyal bir canlıdır. İhtiyaçların karşılanması söz konusu olduğunda, güvenlik ve beslenme olarak iki başlık derhal söz konusu olmaktadır. Kişilerin beslenme başta olmak üzere çeşitli gereksinimlerini temin edebilmek için toplumun diğer bireyleriyle girdikleri ekonomik ilişki, eski çağlarda takas iken vaktin ilerlemesiyle, maddi değeri karşılayan mefhum para haline gelmiştir. Günümüzde ise kartlı ödemeler sistemi bu yükü sırtlanmış ve işlem hacimlerini hayal edilemeyecek seviyelere taşımıştır. Zira, insanlar artık evlerinden dahi çıkmadan; büyükten küçüğe neredeyse her şeyi satın alabilmekte, türlü işlemleri yorulmadan yapabilmektedir. Ancak anılan bu kolaylık kötü niyetli kişilerin de lehine olmuştur, zira ilgili farkına bile varmadan bilişim sistemlerine sızılabilmekte, eskisi gibi sadece çantasındaki, cüzdanındaki nakitle değil kartın erişebildiği tüm hesaplarla eşgüdümlü suçlar işlenebilmektedir. Sayılan temel ihtiyaçlardan güvenlik de bu noktada devreye girmektedir. 765 sayılı eski ceza kanunu döneminde müstakil bir düzenlemeye sahip olmayan banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, yeni kanun döneminde bilişim alanındaki suçlar bölümü altında ihdas edilmiştir. Uygulama farklılıkları, hak kayıpları ve hukukumuzdaki kanunilik ilkesi bakımından olumlu sonuçlar doğuran bu gelişme, maddenin ilk fıkrasındaki müstakil suç ile bu düzenlemeye ilişkin hükümler içeren dördüncü ve beşinci fıkralar kapsamında detaylıca incelenecektir. Çalışma neticesinde ulaşılmak istenen hedef suça dair tartışmalı hususlara doktrin ve yargı kararları ışığında çözüm önerileri getirmek ve uygulamadaki birliğe katkı sağlamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
The coming together of people who lived in small communities in the early periods of history and their acts with social awareness have been tried to be explained by many theories. Regardless of these theories, it is known that human beings are social creatures that are not capable of meeting all their needs on their own. When it comes to meeting the needs, two topics immediately come into question, security and nutrition. The economic relationship that people entered with other members of the society in order to provide their various needs, especially nutrition, was barter in ancient times, but in course of time, money has become a concept that meets material value. Today, the card payments system has shouldered this burden and has increased transaction volumes to unimaginable levels. Because, people even without leaving their homes; can buy almost everything no matter big or small, and can do all kinds of transactions without getting tired. However, this convenience has also been in favor of malicious people, because information systems can be infiltrated without even being noticed, and coordinated crimes can be committed not only with the cash in a purse or in a wallet, but also with all accounts that the card can access. Security, one of the basic needs listed, comes into play at this point. The crime of misuse of bank or credit cards, which did not have a separate regulation in the old code period which number of 765, was created under the section of crimes in the field of informatics in the new code period. This development, which has positive results in terms of application differences, loss of rights and the principle of legality in our law, will be examined in detail within the scope of the independent crime in the first paragraph of the article and the fourth and fifth paragraphs, which contain provisions regarding this regulation. The aim to be achieved as a result of the study is to propose solutions to controversial issues related to crime in the light of doctrine and judicial decisions and to try to contribute to the unity in practice.