Study of the changes that occur in some biochemical variables after cholecystectomy for patients in Al-Anbar governorate /Iraq
Al-Anbar valiliği/ Irak'ta hastalar için kolesistektomi sonrası bazı biyokimyasal değişkenlerde meydana gelen değişikliklerin incelenmesi
  1. Tez No: 703591
  2. Yazar: OMAR KHALID MUSTAFA AL-BAYATI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÇOLAK, DOÇ. DR. KHALİD F. AL-RAWI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kolesistektomi, Karaciğer fonksiyon testi, Lipid profili, Amilaz, Lipaz ve kolesistokinin, Cholecystectomy, Liver function test, Lipid profile, Amylase, Lipase and cholecystokinin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada yaşları 20 - 70 arasında değişen toplam 90 Iraklı hasta ile çalışıldı. Kontrol grubu (1. Grup) sağlıklı 30 kadın ve erkek bireylerden oluşmaktadır. İkinci grup kolesistektomi hastası 60 bireyden oluşmaktadır. Örnekler, Ekim 2020-Mart 2021 tarihleri arasında Al-Ramadi eğitim hastanesi ve Haditha genel hastanesinde alındı. Bu örneklerde; TSB, ALT, AST, ALP, kolesterol, TG, LDL, HDL, VLDL, LDL, S. amilaz, S. lipaz ve CCK değerleri incelendi. Tüm katılımcıların yaşa bağlı olarak ortalama SE değeri 45,47 ± 1,57'dir ve kontrol grubundan daha düşüktür (50,53 ± 1,73). İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (P-değeri 0,05). Hasta grubunun TSB ortalama düzeyi 0,81 ± 0,02 olup, P-değeri 0,04 ile kontrol grubundaki ortalama düzeyden (0,74 ± 0,01) istatistiki olarak farklıdır. TG ve VLDL sonuçları hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak farklılık göstermiştir. Her iki grubun CCK ölçümleri için P-değeri 0,008'dir.
Özet (Çeviri)
The study included (90) Iraqi persons with age ranged from (20 - 70), that divided for two groups, group (1) control group consist of 30 healthy persons (males and females) and group (2) consist of 60 patient had a cholecystectomy, samples were obtained from Al-Ramadi teaching hospital and Haditha general hospital during the duration of October 2020 to March 2021, and measuring concentrations of TSB, ALT, AST, ALP, cholesterol, TG, LDL, HDL, VLDL, LDL, S. amylase, S. lipase, and CCK. Regarding the age of all participant the Mean ± SE of patient group was (45.47 ± 1.57) that is lower than the control group (50.53 ±1.73) with p- value 0.05 indicate a difference of statistical significant between the two group. The TSB mean level of patient group was 0.81 ± 0.02 that is statically different from mean level in control group (0.74 ± 0.01), with p-value 0.04. TG and VLDL result showed a statistical difference between patient and control group, p-value was 0.01 for both markers. Measuring CCK for both group indicate a statistical significant difference in between as p- value 0.008.