Okulöncesi müzik eğitiminde masal şarkı oyun çalgı tasarımı etkinlikliklerinin birlikte kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the usage of tale song game instrument design activities in preschool music education in combination
- Tez No: 703599
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL FUNDA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, masal, şarkı, oyun, çalgı tasarımı, Music education, fairytale, song, game, instrument
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada, müzik eğitiminde önemli bir konuma sahip dört ayrı kavram (Masal, Şarkı, Oyun ve Çalgı Tasarımı) tek bir çatı altında toplanmış ve bir araştırma argümanı haline getirilmiştir. Çocuğun masal, şarkı, oyun ve çalgı tasarımı etkinlikleriyle müzikal duygu ve düşüncelerini geliştirmeleri arzu edilmiş ve kendilerini ifade etmelerine katkıda bulunmaları hedeflenmiştir. Yazılan bir masala şarkı bestelenmiş, diğer şarkılara ise masal yazılmış, daha sonra bu masal ve şarkıya uygun oyun yazılıp devamında çalgı tasarımı yapılmıştır. Yapılan çalışmalar uygulama aşamasına geçildiğinde“15 Temmuz Şehitler Anaokulu”5 yaş grubu çocuklarına 3 haftalık bir program çerçevesinde, haftalık 3 saatlik dersler halinde uygulanmıştır. Derslerde yapılan uygulamalar yine önceden hazırlanmış bir gözlem formu ile ve iki öğretmen ve bir araştırmacıdan oluşan üç kişilik ekip tarafından gerçekleştirilmiştir. Gözlem formu hazırlanırken öğretim programındaki kazanımlar dikkate alınmıştır. 13 maddeden oluşan gözlem formu her dersin sonunda katılımcı öğrencilerin sergiledikleri tutum ve davranışlar doğrultusunda üç gözlemcinin bağımsız bir şekilde gerçekleştirdikleri gözleme dayanarak doldurulmuştur. Araştırma sonucunda; öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun etkinliklere istekle ve heyecanlı bir şekilde katıldıkları, devamını bekledikleri, çevrelerindekilerle paylaştıkları, şarkıları seslendirdikleri, çalgı tasarımını ilgiyle ve özenle yaptıkları gözlemlenmiştir. Masal, şarkı, oyun, çalgı tasarımı kavramlarının bir arada ele alındığında birbirini desteklediği ve çocukların çeşitli kavramlar arasındaki bağlantıları daha etkili bir şekilde gerçekleştirdikleri görülmüştür. Ayrıca bu yapılan çalışmaların çocukların bilişsel, duyuşsal ve devinişsel yönlerini geliştirdiği ve beyin kas koordinasyonu açısından yararlı çalışmalar olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, four different concepts (Tale, Song, Play and Instrument Design) that have an important place in music education were gathered under a single roof and turned into a research argument. It is aimed that the children develop their musical feelings and thoughts through fairy tale, song, game and instrument design activities and it is aimed to contribute to their self-expression. A song was composed for a written tale, a tale was written for other songs, then a play was written in accordance with this tale and song, and then an instrument design was made. When the studies were passed to the implementation stage,“15 July Martyrs Kindergarten”was applied to 5-year-old children within the framework of a 3-week program, as 3-hour lessons per week. The practices in the lessons were carried out by a three-person team consisting of two teachers and a researcher, again with a pre-prepared observation form. While preparing the observation form, the achievements in the curriculum were taken into account. The observation form, consisting of 13 items, was filled in at the end of each lesson based on the independent observations of three observers in line with the attitudes and behaviors of the participating students. As a result of the research; It was observed that the majority of the students participated in the activities enthusiastically and enthusiastically, waiting for the continuation, sharing them with those around them, singing the songs, and making the instrument design with interest and care. When the concepts of fairy tale, song, game and instrument design are considered together, it has been seen that they support each other and that children make connections between various concepts more effectively. In addition, it has been understood that these studies improve the cognitive, affective and psychomotor aspects of children and are beneficial studies in terms of brain-muscle coordination.