Non-invaziv mekanik ventilasyon yöntemlerinden bubble CPAP'ın etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of bubble CPAP, one of the NON-invasive mechanical ventilation methods
- Tez No: 703621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER ÜSTEBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bubble CPAP, non-invaziv mekanik ventilasyon, solunum güçlüğü, yenidoğan, Bubble CPAP, newborn, respiratory distress, non-invasive mechanical ventilation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Son yıllarda yenidoğanları invaziv mekanik ventilasyonun komplikasyonlarından korumak için, uygun hastalarda, öncelikle non-invaziv mekanik ventilasyon yöntemlerinin tercih edilmeye başlanması ile bubble CPAP(BCPAP) kullanımı da yaygınlaşmaya başlamıştır. Çalışmamızda BCPAP tedavisi alan hastaların; solunum desteği ihtiyacının nedenlerini, endikasyonlara göre BCPAP tedavisi sürecini, doğum ağırlığının tedavi sürecine etkisini, SGA veya LGA bebeklerde BCPAP tedavisinin sonuçlarını, BCPAP tedavisinin erken başlanmasının sonuçlarını, hastaların BCPAP tedavisi aldıkları süre ve bu süreye etki eden faktörleri, gelişen komplikasyonlar, tedavinin başarı durumu, kan gazı değerlerinin ve vital bulgularının tedavi öncesi ve sonrası değişiminin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Ocak 2018 tarihinden Aralık 2020 tarihine kadar Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatarak BCPAP tedavisi alan 22'si kız, 45'i erkek toplam 67 yenidoğan hasta dahil edilmiştir. Çalışma kapsamındaki tüm hastaların arşiv dosya kayıtları incelenerek, düzenlenen forma hastaların verileri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan yenidoğanların ortalama gestasyonel yaşı 35.5± 2.7 hafta, ortalama ağırlığı 2544 ± 700 gramdır. BCPAP tedavisinin en yaygın endikasyonları term yenidoğanlarda YGT ve neonatal pnömoni; preterm yenidoğanlarda RDS olarak saptandı. Hastalara BCPAP tedavisi yaşamlarının ortalama 2.6 ± 4. saatinde başlandı. BCPAP tedavisi aldıkları süre ortalama 31.1 ± 27.2 saat olarak tespit edildi. BCPAP tedavisi hastaların % 89.5'inde yeterli oldu ve komplikasyon olarak 5 hastada pnömotoraks gelişti. Pnömotoraks gelişen 1 hastada ayrıca intraventriküler kanama da olduğu saptandı. Hastaların 8'inde (% 11.9) ekzojen sürfaktan ihtiyacı oldu. XIII Sonuçlar: YGT veya neonatal pnömoni endikasyonları ile BCPAP alan hastalarda tedavinin başarı oranı, RDS'de ekstübasyon nedeniyle BCPAP alan hastalardan anlamlı derecede daha yüksektir. BCPAP tedavisi sonucunda başarı oranı normal doğum ağırlığı (NDA) ve düşük doğum ağırlığı (DDA) olan yenidoğanlarda, çok düşük doğum ağırlığı (ÇDDA) olan yenidoğanlara göre daha yüksek bulundu. Hastaların SGA veya LGA olması ile BCPAP tedavisi başlama saati, tedavi süresi, tedavi sonucu ve komplikasyon gelişme ihtimali arasında anlamlı ilişki bulunmadı. BCPAP tedavisi başlama saati ile tedavi sonucu arasında sayısal fark olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Objective: In recent years, in order to protect newborns from the complications of invasive mechanical ventilation, the use of BCPAP has become widespread with the preference of non-invasive mechanical ventilation methods in eligible patients. In our study, we aimed to patients who applied to BCPAP intervention; the reasons for the need for respiratory support, the BCPAP intervention process according to the indications, the effect of birth weight on the treatment process, the results of BCPAP intervention in SGA or LGA babies, the results of early initiation of BCPAP intervention, the duration of BCPAP intervention and the factors affecting this period, complications, success status of the treatment, investigate the changes of blood gas values and vital signs before and after intervention. Material and Methods: In our study, a total of 67 newborn patients, 22 girls and 45 boys, who were hospitalized and applied to BCPAP intervention in the Kafkas University Faculty of Medicine Research Hospital, Department of Pediatrics and Neonatology, Newborn Intensive Care Unit from January 2018 to December 2020 were included. Archive file records of all patients included in the study were examined and the data of the patients were recorded in the prepared form. Results: In our study, the mean gestational age of the newborns is 35.5 ± 2.7 weeks and the mean weight is 2544 ± 700 grams. The most common indications for BCPAP intervention were detected as TTN and neonatal pneumonia in term newborns; and RDS in preterm newborns. BCPAP intervention was started in the 2.6 ± 4. hours of life on avarage. The time they received BCPAP intervention was determined to be 31.1 ± 27.2 hours on avarage. BCPAP intervention was sufficient in 89.5% of the patients and pneumothorax occured in 5 patients as a complication. In one patient who occured pneumothorax, intraventricular hemorrhage was also found. Also, 8 (11.9%) patients needed exogenous surfactant. XV Conclusions: The success rate of intervention in patients applied to BCPAP with TTN or neonatal pneumonia indications is significantly higher than patients who applied to BCPAP due to extubation in RDS. The success rate was found to be higher in newborns with normal birth weight and low birth weight compared to newborns with very low birth weight as a result of BCPAP intervention. There was no significant relationship between the patients' being SGA or LGA and the time of BCPAP intervention initiation, intervention duration, intervention outcome, and the possibility of occuring complications. Although there was a numerical difference between the time of BCPAP intervention initiation and the outcome of the intervention, no statistically significant relationship was found.