Crises of the political system in Iraq since 2005
2005'ten beri Irak'ta meydana gelen siyasal sistem krizleri
  1. Tez No: 703650
  2. Yazar: HUDA ALMEZORY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAR VURAL JANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, yönetim şekli, istikrarsızlık, siyasal sistem, kriz, Iraq, regime, instability, political system, crises
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
2005 sonrası Irak siyasal sisteminde meydana gelen istikrarsızlık farklı sebeplere dayanmaktadır. Etnik mezhepçilik, din ve kabile ilişkilerinin Irak siyasetine etkisi bu sebeplerin ilkidir. Genel anlamda hükümet kanalıyla ve yürütme erkinin anayasanın ihlali ise bu sebeplerin bir diğeri olarak gösterilebilir. Çalışmanın yürütülmesinde 2005'ten beri Irak'ta meydana gelen siyasal sistem krizlerinin sebep ve sonuçlarının değerlendirilmesi ve verilerin toplanması için literatür taramasından yararlanılmıştır. Nitel araştırma metodolojisinin kullanıldığı çalışmada istikrarsızlık teorisi üzerinden veriler değerlendirilmiştir. Elde edilen ve araştırmacının değerlendirdiği veriler göstermiştir ki literatür ile bulguların arasında güçlü bir korelasyon bulunmaktadır. Araştırmacı, Irak'ta 2005 yılından beri meydana gelen siyasal sistem krizlerinin arkasında yatan sebep ve sonuçları incelemiş ve siyasal sistem değerlendirilmesinin yapılması için çalışmanın önemini ortaya koymuştur. Çalışmanın bulguları göstermiştir ki siyasi kültürün olmayışı ve kabile toplumunun hakimiyeti Irak'ı siyasi istikrarsızlığa sürüklemiştir, devlet inşasının karşılaştığı sorunların temelinde süregelen yabancı devlet müdahalelerinin olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The instability of the political system in Iraq post-2005 arises from several factors. First, the influence of ethno-sectarian, religious and tribal affiliations on Iraqi politics. Second, violations of the constitution by branches of government in general and the executive power in particular. The researcher has utilized the most relevant literature to collect the data for this study in order to investigate the causes and effects of the crises of the political system since 2005. This study has applied qualitative methodology and adopted instability approaches to analyzing data. Analysis of the existing data with the researcher's own results indicated that there is a strong relation between established literature and the findings of this study. The researcher establishes the importance of this topic in evaluating the political system in Iraq since 2005 and to investigate the causes and effects of the crises of the political system in Iraq during this period. The findings of this study will confirm whether the lack of political culture and the dominance of tribal society leads to political instability in Iraq and how the ongoing interference from foreign states is the main challenge towards state-building in Iraq.