Justice and Development Party goverment's foreign policy during the Iraqi crisis in 2003
Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetinin 2003 Irak krizindeki dış politikası
  1. Tez No: 161363
  2. Yazar: ÖZLEM KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Irak, Türkiye, Adalet ve Kalkınma Partisi, Türk Dış Politikası, Irak Krizi, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği. vıı, Iraq, Turkey, the JDP, Turkish Foreign Policy, the Iraqi Crisis, the US, the EU
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz ADALET VE KALKINMA PARTİSİ HÜKÜMETİNİN 2003 IRAK KRIZINDEKI DIŞ POLİTİKASI Kaplan, Özlem Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Aralık 2005, 87 sayfa Bu tezin amacı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)'nin 2003 Irak Krizi'ndeki dış politikasını incelemektir. Bu bağlamda, amaç şu sorulara cevap bulmaktır:“Adalet ve Kalkınma Partisi 2003 Irak Krizi'ne nasıl tepki verdi, AKP'yi bu şekilde davranmaya iten sebepler neydi, AKP hükümetinin politikaları Türkiye- Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini ne yönde değiştirdi, AKP hükümeti geleneksel Türk dış politikası yönelimlerini değiştirdi mi?”Tez dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, geostratejik ve geopolitik anlamda Türkiye'nin uluslararası sistemdeki yeri ve Türk dış politikasındaki genel eğilimler çalışılmıştır, ikinci kısımda, AKP'nin politik kimliği ve merkez-sağ bir parti olarak categorize edilmesinin sebepleri tartışılılacaktrr. Üçüncü kısımda, bazı dış politika konularında AKP hükümetinin genel tavrı ve Dışişleri Bakam Baş Danışmam Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun görüşleri incelenecektir. Dördüncü kısımda, 2003 Irak Krizi boyunca Türkiye'nin Amerika viBirleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ile ilişkileri incelenecektir. Böylelikle, bu tez çalışmasında şu sonuçlara varılmıştır: İlk olarak, AKP hükümeti geleneksel dış politika kavramlarıyla -Batı yanlısı, statüko yanlısı, meşruiyet yanlısı - uyumlu bir şekilde hareket etmiştir. 1990-1991 Körfez Savaşı süresince Türk dış politikasını şekillendiren kaygılar 2003 Irak Krizi'nde de Türk hükümetinin kararlarını belirlemede etkili olmaya devam etmiştir. İkinci olarak, AKP hükümeti hem ABD'nin hem AB'nin hem de Müslüman devletlerin ve uluslararası ve ulusal kamuoyunun talep ve beklentilerini karşılayabilmek için iki yönlü politikalar uygulamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JUSTICE AND DEVELOPMENT PARTY GOVERNMENT'S FOREIGN POLICY DURING THE IRAQI CRISIS IN 2003 Kaplan, Özlem M. Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı December 2005, 87 pages The objective of this thesis is to analyze the foreign policy of the Justice and Development Party government during the Iraqi Crisis in 2003. In this context, the aim is to find out the answers to the questions of“how did the JDP government react to the Iraqi Crisis in 2003 and what were the driving forces pushing the government to act in such a way, how did the JDP government's policies evolved Turkey's relations with the US and the EU, did the JDP government try to evolve the traditional foreign policy orientations of the Turkish Republic?”Accordingly the thesis contains four main parts. In the first part of the study, the categorization in the international system in geostrategic and geopolitical terms and general tendencies in Turkish foreign policy are studied. In the second part of the study, the political identity of the JDP and the reasons of categorizing the JDP as a centre-right party are discussed. In the third part, the general attitude of the JDP government in some foreign policy issues and the assumptions of ivProf. Dr. Ahmet Davutoğlu -the Chief Advisor to the Foreign Minister in foreign policy- are scrutinized. In the forth part, Turkey's relations with the US and the EU during the Iraqi Crisis in 2003 is discussed. Accordingly, this thesis has reached to the following conclusions: First, the JDP has acted in conformity with the traditional concepts of Turkish foreign policy to a major extent, the concerns shaping the Turkish foreign policy toward Iraq since the first Gulf War of 1990-1991 continued to determine the calculations of Turkish actors during the Iraqi Crisis of 2003. Second, the JDP government pursued a two-pronged, dual policy to meet the demands and expectancies of the US, the EU, the Muslim countries and international and internal public opinion.