The role of social media in promoting organizational brand: A case of telecommunication organizations in Tanzania
Kurumsal markaların desteklenmesinde sosyal medyanın rolü: Tanzanya telekomünikasyon şirketleri örneği
- Tez No: 703744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Facebook, Kurumsal marka, Kurumsal iletişim, Telekomünikasyon kuruluşlar, Social media, Facebook, Organizational brand, Organizational communication, Telecommunication organizations
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, sosyal medyanın telekomünikasyon kuruluşlarının kurumsal markasını teşvik etmedeki rolünü belirlemeyi amaçlanmıştır. Bu çalışma hem nitel hem de nicel araştırma yaklaşımlarının karışık yöntemlerini kullanmıştır. Bu çalışmanın yürütülmesinde üç tane araştırma yöntemi kullanılmıştır; içerik analizi, görüşme ve çevrimiçi anket. Çalışma, niteliksel olarak analiz edilen Tanzanya'dan dört telekomünikasyon kuruluşundan 870 Facebook gönderisini içermektedir. Ayrıca, 16 katılımcının görüşmelere katıldığı ve diğer 100 katılımcının çevrimiçi bir anket doldurduğu toplamda 116 katılımcı bu araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, sosyal medyanın telekomünikasyon kuruluşlarının kurumsal markasını desteklemede büyük rol oynadığını ortaya koymaktadır. Facebook'ta paylaştığı gönderiler sayesinde kuruluşlar, kurumsal markalarını tanınır hale getirmeyi ve kuruluşla ilgili bilgileri paydaşlarıyla paylaşmayı başarmıştır. Bu çalışma, sosyal medyanın ana akım medyaya güvenmek yerine kurumsal markayı paydaşların önünde markalaştırmanın alternatif bir yolunu sunduğunu göstermektedir. Sosyal medyanın kurumsal marka oluşturma konusundaki rolleri hakkında kuruluş çalışanlarının bakış açılarından daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed at exploring the role of social media in promoting organizational brand of the telecommunication organizations. The study employed mixed methods of both qualitative and quantitative research approaches. Three research methods were used in conducting this study; content analysis, interview and online questionnaire survey. The study involved 870 Facebook posts from the four telecommunication organizations in Tanzania which were analyzed qualitatively. Also, 116 respondents were featured in this research whereby 16 respondents participated in the interview and the other 100 participants filled in the online questionnaire survey. The results of the study reveal that, social media play the great role in promoting organizational brand of the telecommunication organizations. Through the posts shared on Facebook, organizations managed to make their organizational brands recognized by and shared information about organizations to their stakeholders. This study shows that, social media offer to organizations alternative way of branding the corporate brand in front of their stakeholders instead of relying on the mainstream media only. Further research is required on the roles of social media in the building of organizational brand from the perspective of the organizations' practitioners.