The impact of education on economic growth in Kenya
Öğrenimin Kenya'daki ekomik büyüme üzerindeki etkisi
- Tez No: 703745
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGİNBAY UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, İşletme, Economics, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öğrenim, Ekonomik Büyüme, Education, Economic growth
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmanın amacı öğrenimin Kenya'nın ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma öğrenim ve Kenya'nın ekonomik büyümesi arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır ve çalışma, 1990 ile 2020 arasındaki zaman serisi modelini kullanırken, Dünya Bankası verilerinden ikinci el veriler kullanmaktadır. Araştırma Tasarımı öğrenimin ekonomik büyümeyi nasıl etkilediği ve Kenya'daki öğrenimin ekonomik kalkınmasının nasıl değiştiğine odaklanan bir örnek çalışmadır. Dünya Bankası gösterge yayımlarının bilgileri güvenilir sayılmaktadır ve bu nedenle türetme için kullanılabilmektedir. Söz konusu bilginin aynı zamanda gerçek olduğu ve hata veya önyargı içermediği kabul edilmektedir. Değişkenler arasındaki ilişki ARDL modeli kullanılanılarak araştınlmuştir. öncelikle birim kök anliz yapılmış ardından eşbütünleşme testi sonrasında ARDL modelinin uygun olduğuna karar verilmiştir. Bulgular yıllık nüfus artışı ve kişi başına GSYİH arasında negatif bir etki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuç, kişi başına GSYİH'in yıllık nüfus artışı üzerinde bir etkisi olduğunu gösteren Otoregresif Dağıtılmış Gecikme Modelleri tarafından doğrulanmaktadır. Yıllık nüfus artışı ve okula başlama yaşı, erken çocukluk eğitimi ve kız çocukları arasında negatif bir etki vardır. Sonuçlar kişi başına GSYİH'in okul çağı çocukları, erken çocukluk eğitimi, okul çağı kız çocukları ve erkek çocuklarının erken çocukluk eğitimi arasında olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the impact of education on economic growth in Kenya. The study focused on the relationship between education and economic growth in Kenya, and the study used secondary data from the World Bank data, while the study used a time-series model from 1990 to 2020. Research Design is a case study that focuses on how education affects economic growth and how economic development in education in Kenya changes. The data of World Bank indicator publications are considered reliable and can therefore be used for derivation. Such information is also considered to be true and does not contain errors or bias. To decide the relationship among the variables Autoregressive Distribute Lag (ARDL) method is used. Before the model estimated unit root is done and after cointegration test we decide to estimate ARDL model. The findings reveal there is a negative significant effect between annual population growth and GDP per capita. This conclusion is confirmed by autoregressive Distributed Lag, which shows that the GDP per capita has an influence on population annual growth. There is a negative effect between population annual growth and the school age, early childhood education, and females, the result shows GDP per capita has positive significant relationship between the school age children, early childhood education, female and school age children, early childhood education male.