Kalkandelenli Mu'îdî divanında dini tasavvufî unsurlar
Religious Sufi elements in the Muidi court of Kalkandele
  1. Tez No: 703802
  2. Yazar: KUDRET ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkandelenli Muidi, Divan, Tasavvuf, Dini Tasavvufi Unsurlar, Kalkandelenli Mu'îdî, Divan, Sufi, Religious Sufi Elements
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Edebî ve ilmî faaliyetlerin yaygın olduğu 16. yüzyılda Klasik Türk edebiyatı alanında birçok sanatçı yetişmiştir. Mu'îdî 16. yüzyılın ikinci yarısında yetişen şairlerden biridir. Dil, söyleyiş, üslup ve tema açısından hepsinin Kalkandelenli Mu'îdî 'ye ait olduğundan emin olunan eserlerde, onun gerek ilmi, gerek yetenekleri gerekse de poetik zemin üzerinde edebiyat eleştirisi olarak değerlendirilen görüşleri açısından önemlidir. Eserin muhtevası ve verilen örnekler açısından o dönemde önemli olarak görülen Dîvan, Mu'îdî'nin donanımı ve bu edebiyat içindeki yerini göstermesi açısından da değerlendirmeye değerdir. Eserde geçen İslâm inancı hakikatleri, Alla inancı, Kur'an'ı Kerim'den alıntılar, Peygamberler, Ahiret ile ilgili unsurlar ve tasavvufî kavramlar bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmda Kalkandelenli Mu'îdî Divan'ında dini tasavvufî unsurlar üzerinde araştırma yapmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 16th century, when literary and religious activities were widespread, many artists were trained in classical Turkish literature. Mu'îdî is one of the poets who grew up in the second half of the 16th century. In terms of language, discourse, style and theme, it is important in the works that are sure that they all belong to Mu'îdî of Tetovo, both in terms of his sciences, abilities and his views, which are considered as literary criticism on poetic grounds. Dîvan, which was seen as important at the time in terms of the content of the work and the examples given, is also worth evaluating in terms of mu'îdî's equipment and showing its place in this literature. The truths of islamic faith, alla faith, excerpts of the Quran, Prophets, elements related to the Heremy and sufism concepts are the subject of this work. In this study, it was aimed to conduct research on religious sufi elements in The Court of Kalkandelenli Mu'îdî .