İslam hukukunda evlendirme yetkisi
The permission of marriage in Islamic law
  1. Tez No: 703827
  2. Yazar: AYŞE HÜMEYRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKET PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Medeni Hukuk, Evlendirme yetkisi, İslamic Law, Civil Law, Authority of Marriage
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Nikâh akdinin gelişigüzel gerçekleştirilemeyeceği bütün hukuk sistemlerinde yer alan kanunlar yoluyla tespit edilebilmektedir. Tek bir ferdi ilgilendiren bir mevzu olmaması hasebiyle toplum nezdinde bilinmesi gereken bir meseledir. Bu durum, çok eski toplumlarda ilk oluşturulan kanunlardan başlayıp ilahi dinlerde ve günümüze uzanan hukuk kaynaklarında zikredilmektedir. Aynı şekilde İslam hukukunun bu konu üzerinde hassasiyetle durduğu görülmektedir. İslam hukuk sisteminde konular üzerinde uygulanan metotlar birbirinden farklıdır. Yıllar boyunca yapılan katkılarla İslam hukuk sisteminin literatür kapsamı oldukça genişlemiştir. Konumuz olan evlendirme yetkisi de İslam hukuku kaynaklarında ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır. Tabii olarak bu geniş kapsamlı literatür içerisinde konunun bütün kaynaklarda incelenmesi zor olacağından belirli bir sınırlandırma gerekmektedir. Çalışmamızda evlendirme yetkisiyle ilgili temel kaynaklar incelenmiştir. Evlendirme yetkisinin İslam hukukunda nasıl ele alındığına imkanlar çerçevesinde değinilmeye çalışılmıştır. Ayrıca konunun medeni hukukta yer alan yönlerine değinilerek, karşılaştırma yapma imkânı elde edilmiştir. Hukuk sistemlerinin farklı olması hasebiyle konunun her yönünün medeni hukukta olmasını bekleyemeyiz. Konuyla ilgili kısımlarda medeni hukuka yer verilmiştir. Konunun tarihsel süreciyle başlanarak ilahi dinlerdeki uygulamalar ile günümüz hukuk sistemlerinde ve İslam hukukundaki uygulamaları karşılaştırmak mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
It can be determined by the laws in all legal systems that the marriage contract cannot be performed randomly. Since it is not an issue that concerns a single individual, it is an issue that should be known to society. This situation is mentioned in the sources of law starting from the first laws created in very ancient societies, divine religions and reaching today's law resources. Likewise, it is seen that Islamic law emphasizes this issue. The methods applied on the subjects in the Islamic legal system are different from each other. With the contributions made over the years, the literature coverage of the Islamic legal system has expanded considerably. The authority of marriage is also detailed in the sources of Islamic legal system. Of course, a certain limitation is required since it will be difficult to examine the subject in all sources within this extensive literature. In our study, the main sources related to the authority to marry were examined. Within the framework of possibilities, we tried to address how the authority to marry is handled in Islamic law. In addition, it is possible to make comparisons by referring to the aspects of the subject in civil law. Due to the different legal systems, we cannot expect every aspect of the issue to be in civil law. Civil law is included in the relevant sections. Starting with the historical process of the subject, it has been possible to compare the practices in divine religions with the practices in today's legal systems and Islamic law.