Kök kanal tedavisinin yenilenmesinde kullanılan farklı irrigasyon solüsyonlarının antimikrobiyal etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of antimicrobial effect of different irrigation solutions used in root canal retreatment
- Tez No: 703860
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN TÜFENKÇİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: HEBP, Konvansiyonel şırınga irrigasyonu, Retreatment, HEBP, Conventional syringe irrigation, Retreatment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Bu in vivo çalışma,kök kanal tedavisinin yenilenmesi kararı verilmiş kök kanallarında farklı irrigasyon solüsyonları kullanımının ve bu solüsyonların aktivasyonunun kök kanalı içerisindeki mikrobiyal değişime etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için kök kanal tedavili apikal periodontitisli tek köklü ve tek kanallı mandibular premolar dişlere sahip kırk hasta seçilmiştir. Kök kanal tedavisinin yenilenmesi esnasında kullanılan final irrigasyon rejimlerine göre hastalar bir bilgisayar yazılımı ile 4 gruba ayrılmıştır: Grup I: % 17 EDTA+ % 2.5 NaOCl, Grup 2: % 2.5 NaOCl/ % 9 HEBP (Medcem, Viyana, Avusturya), Grup 3: % 17 EDTA + % 2.5 NaOCl + EA, Grup 4: % 2.5 NaOCl / % 9 HEBP + EA. Bakteriyolojik örnekler kök kanalından ilk randevuda kemomekanik preparasyondan önce (S1) ve final irrigasyondan sonra (S2) alınmış olup, ikinci randevuda kanal içi medikamentin çıkarılmasından sonra (S3) ve final irrigasyondan sonra (S4) alınmıştır. Alınan numunelerde mikrobiyolojik kültür yöntemi ile toplam bakteri sayıları ölçülmüştür. Kültür yöntemi verilerinden istatistiksel analizlerde gruplar arasındaki farklılıklar Kruskal Wallis testi, grup içi karşılaştırmalar Friedman testi ve gruplar arası ikili karşılaştırmalarda bakteri sayılarının yüzdelik azalım düzeyleri Mann Whitney U testi kullanılarak ölçülmüştür. Sonuçlar p 0.05). Grup içi karşılaştırmalarda S2-S3 numunelerindeki bakteri sayıları arasında Grup II ve Grup IV'te istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken ( p> 0.05), Grup I ve Grup III'te anlamlı düzeyde farklılık görülmüştür ( p< 0.05). Grup içi karşılaştırmalarda tüm gruplarda S3-S4 numuneleri arasındaki bakteri sayısı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalmıştır (p 0.05). Sonuç:. Apikal periodontitise sahip kök kanallarının dezenfekte edilmesinde kullanılan tüm irrigasyon solüsyonları kanal içi mikrobiyal yükün azaltılmasında etkili bulunmuştur. İrrigasyon solüsyonları, konvansiyonel şırınga irrigasyonu ve EA ile yapılan sonik aktivasyon ana kök kanalında bakteri sayısının azaltılmasında benzer etki göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This in vivo study aims to evaluate the effect of the use of different irrigation solutions and the activation of these solutions on microbial change in root canals which are bound for root canal retreatment. Material and Method: Forty patients with single-root and single-canal, root canal-treated mandibular premolar teeth with apical periodontitis were selected for this study. In line with the final irrigation regimens used during root canal retreatment, patients were divided into 4 groups with a computer software: Group I: 17% EDTA+ 2.5% NaOCl, Group 2: 2.5% NaOCl/ 9% HEBP (Medcem, Vienna, Austria), Group 3: 17% EDTA + 2.5% NaOCl + EA, Group 4: 2.5% NaOCl / 9% HEBP + EA. Bacteriological samples were taken from the root canal before chemomechanical preparation (S1) and after final irrigation (S2) at the first appointment, and after the removal of intracanal medicament (S3) and after final irrigation (S4) at the second appointment. The total number of bacteria was measured by microbiological culture method in the samples taken. Differences between groups in statistical analyses from culture method data were measured by Kruskal Wallis test, intra-group comparisons by Friedman test, and percentile reduction levels of bacterial numbers in bilateral comparisons between groups by Mann Whitney U test. The results were evaluated at P< 0.05 significance level Results: For intra-group comparisons, the amount of decrease in bacteria numbers for S1 and S2 samples in all groups is statistically significant (p 0.05). Regarding intra-group comparisons, there were no statistically significant differences between the number of bacteria for S2-S3 samples in Group II and Group IV (p> 0.05), while significant differences were observed in Group I and Group III (p< 0.05). For intra-group comparisons, the number of bacteria between S3-S4 samples in all groups decreased in a statistically significant way (p 0.05). Conclusion:. All irrigation solutions used in the disinfection of teeth diagnosed with apical periodontitis were found to be effective in reducing the microbial load in the canal. Irrigation solutions, conventional syringe irrigation and sonic activation by EA showed a similar effect in reducing the number of bacteria in the main root canal.