Şirketlerin iç işleyişleri disiplininin sağlanmasında uluslararası bağımsız denetim ve iç denetimin önemi
The significance of international independent audit & internal auditing in providing the international operations discipline of companies: Denizli sample / term project
  1. Tez No: 703949
  2. Yazar: CEYDA BİRSİN KALAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN KÜÇÜKKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim ve iç denetim süreci ve kavramları, Etkinlik, Independent audit and internal audit process and terms, Effectiveness
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Globalleşme ile birlikte devamlı tekrarlayan, yayılan ve ciddi yıkıcı etki alanı bulunan ekonomik krizler, tüm dünyayı etkileyebilecek sonuçlar doğurmaktadır. Sistem ve süreç iyileştirilmesini gerekli kılan bu efektler krizi fırsata dönüştürme alanları doğurmaktadır. Dünya genelinde meydana gelen ekonomik gelişmeler şirketlerin rekabetçi üstünlüklerini arttırmayı gerektirmektedir. İşletme sürekliliğinin devamlılığını sağlayabilmek adına yönetimin tüm riskleri belirlemelidir. Oluşabilecek riskleri öngörü sağayarak önlem alabilmek adına bağımsız denetim ve iç denetim fonksiyonlarını etkili bir şekilde sürdürmelidir. Finansal denetim ve iç denetim sisteminin etkinliği önemli bir konu haline gelmiştir. Çalışmada, şirketlerin iç denetim ve finansal denetim departmanlarında yapılan fonsiyonel raporlamaların şirket işleyişine etkisi ele alınarak, literatüre katkı sağlamak hedeflenmiştir. Bu çalışmanın amacı, bağımsız denetim ve iç denetim süreçlerinin şirket iç işleyişleri disiplinindeki etkisini tespit etmektir. Tespit aşamasında iç kontrol kavramı ve uluslararası bağımsız denetim kavramına yer verilerek amaçları ve standartların finansallara yansımasının şirketlere nasıl bir katkı sağladığı konuları araştırılmıştır. Çalışmada, şirketlerin faaliyet sonuçları ve iç işleyişleri disiplininin finansallara yansıması üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda, şirketlerde yer alan iç denetim departmanı ile dışarıdan anlaşma sağlanan bağımsız denetçinin sunduğu raporlamanın şirket finansalları üzerinde etkinliği ve verimliliği araştırılmıştır. Risk ve risk faktörleri kavramları tanımlanarak geleneksel muhasebe denetiminden farklı olarak raporun hazırlanma süreci ile birlikte muhasebenin hazırladığı yasal mizandan IFRS, SPK raporlama formatına dönüştürülmüş raporların sonuçları incelenmiştir. Bu kapsamda etkin bir denetim sisteminin şirketler tarafından kurulmuş olması kurumların stratejik hedeflerine ulaşmada sürdürülebilirliği sağlamakta ve sunulan raporların kuruma ek değer yargıları kazandırarak geliştirme fonksiyonunu destekleyici danışmanlık sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With globalization, recurring, spreading and seriously destructive economic crises have consequences that can affect the whole world. These effects, which require system and process improvement, create areas for turning the crisis into opportunity. Undoubtedly, in this direction, it is on the mechanism the strengthens administration and is in its sphere of influence. For the purpose of ensure continuity of companies has in the competitive advantage environment around the world, independent audit and internal audit organizations are important by companies in order to determine the risks that may occur and take measures against them. Effiency of company's of the financial and internal audit function has become an important issue. The contributions of functional rreporting in the internal functional system of companies to the operations on the company that is purpose of my term project. The purpose of this study is to determine the effect of independent audit and internal audit processes on the internal operation discipline of the company. In the determination phase, the concept of audit was included topic of the purpose and contribution of reflection to standards to financials were investigated. In the term project, effectiveness of discipline of companies' operating results and internal operations on financials has been investigated. By defining the concepts of risk and risk factors, different from the traditional accounting audit, the report preparation process and the legal IFRS and CMB reporting transformations were examined. In this respect, Turkey accordance with Accounting Standards, and in a compliant audit opnions and financial outcomes in terms of content and purpose are provided by an independent third party auditors who are either positive or negative. In this context, the fact that an effective audit system has been established by the companies ensures sustainability in achieving the strategic goals of the institutions and, provides consultancy to support the development function of the reports by adding additional value judgements to the organization.