Restoration and rehabilitation of Sultan Selim complex in Konya, Karapınar
  1. Tez No: 7040
  2. Yazar: ELMAS ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: EMRE MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Karapınar, Külliye, . İmaret, Han, Hamam -vı, Karapınar, Complex, imaret, Han, Hamam -iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
ÖZET KONYA, KARAPINAR'DA SULTAN SELİM KÜLLİYESİ RESTORASYON VE REHABİLİTASYONU ERDO?AN, Elmas Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: öğr.Gör. Emre Madran Eylül 1989, 382 Sayfa Bu tezin konusu Konya, Karapınar'da 1563-1574 yılla rı arasında inşa edilmiş Mimar Sinan'ın bir menzil külli yesi olan Sultan Selim Külliyesi 'nin restorasyon, rehabi litasyon ve çevre düzenlemesidir. Han, imaret, camii, hamam, şadırvan ve çeşmeden oluşan bu külliye 16. yüzyıl klasik Osmanlı dönemi mimarisinin eşsiz örneklerinden biridir. Bu çalışmanın amacı öncelikle külliyeyi oluşturan her yapının bir bütünün parçaları olarak, tarihi, mimari ve yapısal analizlerinin yapılması yoluyla yeni bir fonksiyonun uygulanılabilirliği ve külliye için koruma ve rehabilitasyon kararlarının belirlenebilmesi için gerekli olan değerlendirmenin yapılmasıdır. Ancak, bu çalışma yapısal durumu en kötü olan imaret yapısı üzerinde yoğunlaşmış ve imaretin restitüsyon ve restorasyon aşamalarına baz olacak tüm dokümanı kapsamaktadır. Bu tez Sultan Selim külliyesi ve imaretinin detaylı -v-tanımı, tarihi ve karşılaştırmalı analizini içermekte olup külliye-çevre ölçeğinde rehabilitasyon ve çevresel düzenleme önerileri -ile imaret ölçeğinde daha detaylı restorasyon ve rehabilitasyon önerileri ile desteklenmiş tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESTORATION AND REHABILITATION OF SULTAN SELİM COMPLEX IN KONYA, KARAPINAR ERDO?AN, Elmas M.S. in Restoration, Architecture Supervisor: Inst. Emre Madran September 1989, 382 pages The subject of this thesis is the restoration, rehabilitation and the arragement of the surrandings Sul tan Selim Complex in Konya, Karapınar built between 1563- 1574 by Architect Sinan as a 'menzil' complex. It is one of the unique examples of a 16th. C. Classical Ottoman period architecture which is composed of a 'han' and 'ima ret' a mosque, a 'hamam' a 'şadırvan' and a- fountain. The aim of this study is primarily to evaluate the buildings forming the complex by analysing each building historically, architecturally and structurally as the parts of a whole in order to give the decisions of conserva tion and rehabilitation of the complex and to serach the feasibility of a new function. However the study is mainly concantrated on the 'imaret' building whose constructional condition is the worst and containing all the documenta tion of the building to form a base for it ' s restitution and restoration. -in-This thesis is basically consisting of the detailed descriptive, historical and comparative analysis of Sul tan Selim complej and the 'imaret' building and supported with the rehabilitation and environmental arrangement proposals for the complex at site scale and the restora tion and rehabilitation project of the 'imaret' building in a more detailed scale.