İdiopatik aşırı aktif mesane tanılı antikolinerjik ilaç kullanan hastalardaki idrar yolu enfeksiyonu sıklığı
Frequency of urinary tract infection in patients diagnosed with idiopathic overactive bladder using anticholinergic drugs
  1. Tez No: 704004
  2. Yazar: NECİP TOLGA ÖZBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PELİN ERTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı aktif mesane, antikolinerjik ilaç, idrar yolu enfeksiyonu, Overactive bladder, anticholinergic drug, urinary tract infection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: İdiopatik aşırı aktif mesane, işeme bozukluğu olan çocuklarda 5-7 yaşlarında insidansı pik yapan yaygın bir patolojidir. Aşırı aktif mesane (AAM)'de inhibe edilemeyen detrusor kas kasılmaları gözlenir. Antikolinerjik ajanlar mesanenin detrüsör kaslarındaki asetilkolin reseptörlerini bloke ederek gevşeme sağlarlar. Amaç: Antikolinerjik ilaç kullanımına bağlı, muskarinik reseptörler üzerinde istemsiz detrusor kas kasılmasının önlenmesi ile oluşabilecek idrar retansiyonuna bağlı görülebilecek idrar yolu enfeksiyonlarının sıklığını belirlemek. Gereç ve Yöntem: Araştırma retrospektif olgu-konrol tipi epidemiyolojik bir çalışmadır. Araştırma Manisa İli Yunus Emre ilçesinde bulunan Celal Bayar Üniversitesi hafsa Sultan Hastanesi'nde yapılmıştır. Veriler çocuk nefroloji polikliniğinden 2010-2020 yılları arasında takip edilen hastaların dosyaları başhekimlikten ve hastalardan izin alınarak, retrospektif olarak taranarak toplanmıştır. Bulgular: Hastalarımızın farmakoterapi uygulanmadan önce kızlardaki idrar yolu enfeksiyonu sıklığı ortalaması 1,44 iken, farmakoterapi sonrası kızlarda görülen idrar yolu enfeksiyonu sıklığı 0,64 olarak görülmüştür. Hastalarımızın farmakoterapi uygulanmadan önce erkeklerdeki idrar yolu enfeksiyonu sıklığı ortalaması 0,50 iken, farmakoterapi sonrası erkeklerde görülen idrar yolu enfeksiyonu sıklığı 0 (sıfır) olarak görülmüştür. Farmakoterapi sonrası erkek hastalarımızda idrar yolu enfeksiyonu görülmemiştir. Hastalarımızın antikolinerjik ilaç kullanmadan önce ve kullandıktan sonra idrar yolu enfeksiyonu sıklığı incelendiğinde hastaların antikolinerjik ilaç sonrasında öncesine göre hem kız hastalarda hem de erkek hastalarda anlamlı bir azalma görülmüştür. Sonuç ve Öneriler: İdiopatik aşırı aktif mesane tedavisinde en az bir aylık üroterapiden fayda görmeyen olgulara farmakolojik tedavi başlanmalıdır. Serimizdeki aşırı aktif mesane olgularının farmakolojik tedavi sırasında idrar yolu enfeksiyonu ve rezidü idrar kontrollerinin yapılması sayesinde aşırı aktif mesaneye sık olarak eşlik eden disfonksiyonel işeme ayrımı başarılı bir şekilde görülmüştür. Aşırı aktif mesanenin farmakolojik tedavisi sırasında tolguların tam idrar tetkiki ve rezidü idrar kalışı açısından monitorizasyonu önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Idiopathic overactive bladder is a common pathology with a peak incidence at 5-7 years of age in children with voiding dysfunction. Uninhibited detrusor muscle contractions are observed in overactive bladder (OAB). Anticholinergic agents provide relaxation by blocking acetylcholine receptors in the detrusor muscles of the bladder. Aim: To determine the frequency of urinary tract infections that may occur due to stasis that may occur with the prevention of involuntary detrusor muscle contraction on muscarinic receptors due to the use of anticholinergic drugs. Materials and Methods: The research is a retrospective case-control type epidemiological study. The research was carried out at Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital in the Yunus Emre district of Manisa. The data were collected by retrospectively scanning the files of the patients followed in the pediatric nephrology outpatient clinic between 2010 and 2020, with the permission of the chief physician and the patients. Results: While the average frequency of urinary tract infections in girls before pharmacotherapy was 1.44, the frequency of urinary tract infections in girls after pharmacotherapy was 0.64. While the average frequency of urinary tract infections in men before pharmacotherapy was 0.50, the frequency of urinary tract infections in men after pharmacotherapy was 0 (zero). No urinary tract infection was observed in our male patients after pharmacotherapy. When the frequency of urinary tract infection in our patients before and after using anticholinergic drugs was examined, a significant decrease was observed in both female and male patients after anticholinergic drug use. Conclusion and Recommendations: In the treatment of idiopathic overactive bladder, pharmacological treatment should be started in cases who do not benefit from at least one month of urotherapy. Thanks to the control of urinary tract infection and residual urine during pharmacological treatment of overactive bladder cases in our series, dysfunctional voiding that frequently accompanies overactive bladder was xiii successfully differentiated. During the pharmacological treatment of overactive bladder, full urinalysis and monitoring for residual urine is recommended.