Sinemada poetik yaklaşım: Nuri Bilge Ceylan filmlerinde baba-oğul salınımları
Poetic approach in cinema: Father and son oscillations in Nuri Bilge Ceylan's films
- Tez No: 704095
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN CAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
David Bordwell tarafından geliştirilen sinemada poetik yaklaşım film çalışmalarında 1970'li yıllarda görünür olan analitik film felsefesinden temellenmektedir. Filmleri bir araştırma nesnesi olarak sistematik bir çerçeve içinde çözümleme gerekliliğinden yola çıkan bu yaklaşımda sinema bir sanat olarak konumlandırılmaktadır. Bu yaklaşımda sanat eseri olarak ele alınan filmler belirli ölçütler altında incelenmektedir. Poetik yaklaşımın içerimleri olarak bu ölçütler (a) tarihsel ve analitik poetik ,(b) tema-anlatı-stilden oluşan ana hatlar ve eğilimler ile (c) 6-p olarak adlandırılan ayrıntılar, örüntüler, amaçlar, ilkeler, uygulamalar ve süreçler basamaklarını içermektedir. Sinemada poetik yaklaşım araştırma programına dayanan bu tez çalışması Nuri Bilge Ceylan filmlerindeki baba-oğul salınımlarının araştırmak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Film çalışmaları içerisinde görece yeni bir araştırma yaklaşımı olan sinemada poetikanın dayanakları kavramsal ve kuramsal bağlamlar üzerinden sorgulanmış ve tezin film çalışmaları içerisindeki konumuna dair bir çerçeve sunulmuştur. Poetik yaklaşım kapsamında film araştırmalarına uygun özellikler içermesi nedeniyle, Nuri Bilge Ceylan sinemasında baba-oğul salınımlarının görünür olduğu Kasaba (1997), Mayıs Sıkıntısı (1999), Üç Maymun (2008) ve Ahlat Ağacı (2018) filmleri araştırmaya dahil edilmiştir. Ceylan'ın filmlerindeki baba-oğul salınımlarının yapılandırmacı sarmalı sinemada poetik yaklaşım çerçevesinde incelenmiş ve elde edilen bulgular teorik, kavramsal ve pratik bağlamlar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The poetic approach in cinema, developed by David Bordwell, is based on the analytic film philosophy, which began to dominate film studies in the 1970s. In this systematic programme, films are analysed as a research object through the poetic approach in which cinema is regarded as an art. Likewise, films are considered as artworks in this approach, and examined under certain criteria. These criteria are outlined as constructional principles in terms of (a) historical and analytical poetics, (b) domains and tendencies framed as thematics, large scale form/narration and stylistics, and (c) steps characterized as 6-p: particulars, patterns, purposes, principles, practices and processing. Based on the poetic approach in cinema, this thesis aimed to analyse the oscillations between fathers and sons in the films of Nuri Bilge Ceylan. Poetic approach, a relatively new research programme in film studies, was discussed through conceptual and theoretical frameworks. Regarding the fact that father and son oscillations in some films by Nuri Bilge Ceylan are coherent with the framework of the poetics of cinema, The Small Town (1997), Clouds of May (1999), Three Monkeys (2008) and Wild Pear Tree (2018) were included in the study. In terms of the criteria of the poetic research approach, the films were analysed through some prominent parameters in Ceylan's cinema practice. As a whole, this thesis investigated the constructivist spiral of father and son oscillations in Ceylan's films through poetic approach in cinema, and discussed the findings in the light of theoretical, conceptual and practical contexts.
Benzer Tezler
- Yeni Türk Sinemasında yeni gerçekçi sinema akımının yönetmenin sinematografik yaklaşımı ve görüntü evrenine etkileri
The effects of the neorealism cinema movement on the director's cinematographic approach and image universe in New Turkish Cinema
TUNCAY TÜRKYILMAZ
Doktora
Türkçe
2024
Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Aydın ÜniversitesiTelevizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. HALE TORUN
- Sinemada klasik anlatının film senaryosuna etkisi
Effect of classical narrative in cinema on film scenario
NECAT TÜRKAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Radyo-Televizyonİstanbul Arel ÜniversitesiMedya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYBİKE SERTTAŞ
- Abbas Kiyarüstemi sinemasında şiirsel gerçekçiliğin biçimsel analizi
The formal analysis of poetic realism in Abbas Kiyarüstemi's cinema
MUSTAFA ULUÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Güzel SanatlarDokuz Eylül ÜniversitesiFilm Tasarımı Ana Sanat Dalı
PROF. DR. SAVAŞ ARSLAN
- Andrei Tarkovski'nin Zerkalo filminde şiirsel belleğin kurgusu
The montage of poetic memory in Andrei Tarkovsky's Zerkalo
MUHAMMET BEHNAN TURAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
Radyo-TelevizyonDüzce ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMRAH ERKANI