Şizofrenik hastalarda zumba dans ve pilates egzersizlerinin fiziksel aktivite düzeyine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of zumba dance and pilates exercises on physical activity in schizophrenic patients
  1. Tez No: 704181
  2. Yazar: YÜSRA KUYUMCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEGÜMHAN TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Zumba, pilates, fiziksel aktivite düzeyi, şizofreni, rehabilitasyon, Zumba, pilates, physical activity level, schizophrenia, rehabilitation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, şizofreni tanısı bulunan hastalarda, zumba dans ve pilates egzersizlerinin; bireylerde bulunan kas kuvveti, fonksiyonel kapasite, denge, yaşam kalitesi, uyku ve psikolojik semptomları üzerine etkisini incelemek ve bu iki egzersiz yaklaşımlarının etkinliğini karşılaştırmak amacıyla planlandı. Çalışmamız Özel Yaşam Yolu Bakım Merkezinde hizmetlerinden faydalanan 18-65 yaşları arasında en az bir yıldır DSM-IV ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış 45 birey katıldı. Dahil edilme kriterlerine uyan katılımcılar kura çekim yöntemi ile randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Zumba dans (n=15) grubuna 45 dakika zumba dans, pilates egzersizleri (n=15) grubuna 45 dakika pilates egzersizleri uygulanmış olup, kontrol (n=15) grubuna hiçbir egzersiz programı uygulanmadı. Egzersizler haftada 3 gün olmak üzere 8 hafta boyunca uygulandı. Katılımcıların; demografik bilgileri, kas kuvveti (Lafayette Manuel Muscle Tester), fonksiyonel kapasite (6 Dakika Yürüyüş Testi), denge (Tandem Yürüyüş Testi) durumları kaydedildi.Katılımcıların; yaşam kalitesi (Kısa Form SF-36), uyku kalitesi (Pittsburgh Uyku Kalistesi İndeksi), ve psikolojik semptomları (Pozitif-Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS)) değerlendirildi. Değerlendirmeler 8 hafta sonar tekrarlandı ve uygun istatistik programı ile analiz edildi. Çalışma sonucunda, zumba dans ve pilates egzersizlerinin PUKİ ve PANSS ölçümlerinin tedavi öncesi skorlara göre olumlu yönde arttığı görüldü. İki grup arasında bu parametrelerde bir fark bulunmadı (p>0.05). Zumba dansın fonksiyonel kapasite, denge, sosyal işlevsellik (SF36) ve enerji-canlılık-vitalite (SF36) ölçümlerini arttırırken, pilates egzersizlerinin ise kas kuvvetini arttırdığı gözlemlendi (p0.05). Sonuçlar değerlendirildiğinde çalışmamızda uygulanan zumba dans ve pilates egzersiz yaklaşımlarının şizofreni hastalarının fiziksel ve biyo-psikososyal iyilik halinin artırılması açısından kullanabilir uygulamalar olduğu ortaya konulmuştur. Kombine eğitimin, yani zumba dans ile pilates egzersiz programlarının birlikte uygulanmasının tedavi etkinliğini arttıracağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study shows that zumba dance and pilates exercises in patients with schizophrenia; The aim of this study was to examine the effects on muscle strength, functional capacity, balance, quality of life, sleep and psychological symptoms in individuals and to compare the effectiveness of these two exercise approaches. Forty-five individuals between the ages of 18-65 who benefited from care and biopsychosocial services in the Private Life Path Care Center, which is affiliated with the Ministry of Family and Social Services, and who were diagnosed with schizophrenia at least one year ago according to the DSM-IV criteria, participated in our study. Participants who met the inclusion criteria were randomly divided into 3 groups by drawing lots. The Zumba dance (n=15) group received 45 minutes of zumba dance, the pilates exercises (n=15) group received 45 minutes of pilates exercises, and the control (n=15) group received no exercise program. The exercises were applied 3 days a week for 8 weeks. Participants; Demographic information, muscle strength (Lafayette Manual Muscle Tester), functional capacity (6-Minute Walking Test), balance (Tandem Walking Test) were recorded. quality of life (Short Form SF-36), sleep quality (Pittsburgh Sleep Quality Index), and psychological symptoms (Positive-Negative Syndrome Scale (PANSS)). Evaluations were repeated after 8 weeks and analyzed with the appropriate statistical program. As a result of the study, it was seen that PUKI and PANSS measurements of zumba dance and pilates exercises increased positively compared to pre-treatment scores. There was no difference in these parameters between the two groups (p>0.05). It was observed that while Zumba dance increased the measures of functional capacity, balance, social functionality (SF36) and energy- vivacity-vitality pilates exercises increased muscle strength (p0.05). When the results were evaluated, it was revealed that the zumba dance and pilates exercise approaches applied in our study can be used in terms of increasing the physical and bio-psychosocial well-being of schizophrenia patients. We think that combined training, that is, zumba dance and pilates exercise programs together, will increase the effectiveness of treatment.