Örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışının iş doyumuna etkisi, kamu sağlık kuruluşlarında bir araştırma
The effect of organizational commitment and organizational citizenship behaviour on job satisfaction: A research in public health institutions
- Tez No: 704220
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT İRAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İş Doyumu, Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behaviour, Job Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın temel hedefi, sağlık sektöründe çalışanlarının örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışlarını ölçerek, bu davranışların mesleki iş doyumu üzerindeki etkisini araştırmaktır. Sağlık sektörü için birincil önem taşıyan sağlık çalışanlarının örgütsel bağının güçlü olması ve gösterdikleri gönüllülük esasına dayanan örgütsel vatandaşlık davranışlarının, iş doyumuna pozitif yönde katkı sağlayacağı söylenilebilir. Araştırmanın örneklemi Artvin ili ve yedi ilçesinde görev yapan sağlık personelinden oluşmaktadır. Araştırmanın evreni 1100 kişi olarak belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak anket uygulamasından yararlanılmıştır. Ankete katılmış olan örneklem; yönetici, doktor, ebe, hemşire ve sağlık personeli olmak toplam 485 katılımcıdan oluşmaktadır. Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, örgütsel bağlılık anlatılmıştır. İkinci bölümde örgütsel vatandaşlık davranışı incelenmiştir. Üçüncü bölümde, iş doyumu incelenmektedir, çalışmanın devamında örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışının iş doyumuna etkisi anlatılacaktır. Son bölümde ise araştırmanın analizine yer verilmektedir. Elde edilen bulgular istatistiki analizle incelenmiştir. Bu çalışmada elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, örgütsel bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışının iş doyumunu olumlu yönde etkilediği tespit edilmiş olup bu sonuçlarla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Örgütsel bağlılık düzeyi arttıkça çalışanların iş doyumu artmaktadır. Aynı şekilde örgütsel vatandaşlık davranışı düzeyi arttıkça çalışanların iş doyumunun da arttığı elde edilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to measure the organizational commitment and organizational citizenship behaviours of healthcare professionals and examine the effect of these on their job satisfaction. It can be claimed that strong organizational healthcare professionals, who are of primary importance for the health sector, and their voluntary organizational citizenship behaviours will contribute to job satisfaction positively. The sample of the study consists of healthcare professionals, who are working in Artvin province and its seven counties. Its population includes 1100 people. The data were collected through a survey. The samples that took part in the survey are 485 respondents, including medical directors, doctors, midwives, nurses, and healthcare staff. The study constitutes four parts. In the first part, organizational commitment is discussed. In the second part organizational citizenship behaviour are closely examined conceptually. In the third one, job satisfaction is discussed. In addition, the impact of organizational commitment and organizational citizenship behaviour on job satisfaction will be explained in the subsequent part of the study. In the last part, this study is analysed and the statistical analysis of the findings is done. SPSS Statistics 21.0 software was used for data analysis. The results showed that organizational commitment and organizational citizenship behaviour positively affect job satisfaction and evaluations of the results are carried out. There exists a positive relationship between the level of organizational commitment and the job satisfaction of health professionals. Likewise, it can be asserted that an increase in the level of organizational citizenship behavior increases their job satisfaction.