Erzurum yöresinde silaj teknikleri, silaj yapımında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Silage making methods in Erzurum region, problems encountered in silage making and solution proposals
  1. Tez No: 704305
  2. Yazar: SİNAN AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Silaj, silaj yapım tekniği, mısır silajı, silaj mekanizasyonu, Silage, silage making method, corn silage, silage mechanization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma, Erzurum yöresinde uygulanan silaj yapım tekniklerinin tespit edilerek, silaj yapımında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara çözüm yollarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda, mısırın tarla hazırlığından, silolama aşamasına kadar olan tüm evreleri incelenmiştir. Araştırma sonunda, hangi koşullarda en uygun yöntemin tercih edilmesinin doğru olacağı belirlenmeye çalışılmıştır. Yöntem: İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Erzurum genelinde silajın yoğun olarak yapıldığı ilçeler (Yakutiye, Aziziye, Palandöken, Aşkale, Pasinler, Köprüköy, Horasan, Hınıs) ve mahalleleri belirlenerek; işletmelerin tarımsal faaliyetlerini, hayvan sayılarını, alet makina parkını ve silaj yapım tekniklerini belirlemeye yönelik çiftçi çalışmaları ve anket uygulaması yapılmıştır. Bulgular: Yapılan analiz ve değerlendirmeler sonunda görülmüştür ki; ülkemizde olduğu gibi yöremizde de silajın potansiyeli olmasına rağmen, il genelinde yeterince yaygınlaşamamış, eğitim ve uygulama konularında da sıkıntılar devam etmektedir. Çiftçiler, silaj çalışmalarını gelişigüzel birbirlerine bakarak yapmaktadırlar. Bu da hataların artarak, silajın bozulmasına ve kayıplara sebep olmaktadır. Bazı işletmelerde yapılan mısır silajlarında farklılıklar da belirlenmiştir. Silajın fermente olmadan bozunarak yedirilmesi, hayvanlarda hastalık ve rahatsızlıklara sebep olduğu gözlenmiştir. İşletmelerimizde yapılan incelemelerde silajın besin içeriğinin çiftçilerce bilinmediği ve neticede yöredeki silajların analizlerinin yapılmadığı anlaşılmıştır. Sonuç: Yöredeki ilçe ve mahallelerin büyük bir bölümünde kullanılan, tek sıralı mısır silaj makinesinin yetersiz kaldığı, büyük makinaların giremediği ve arazinin engebeli olduğu yerlerdeki köylerimizde de hasat mekanizasyonundaki sorunlar halen çözülememiş ve devam etmektedir. Silolama aşamasında ise, geleneksel yöntemde sıkıştırmanın normal düzeyde yapılması gerektiği, azaltılmış sıkıştırmalı uygulamalarda silajın bozularak silaj kalitesinin düştüğü ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study is conducted to determine the silage making methods applied in Erzurum region and the problems encountered in silage making and to search for solutions to these problems. In our study, all stages of corn from field preparation to ensilage phase were examined. As a result of the research, it was tried to determine under which conditions the most appropriate method would be preferred. Method: Information obtained from Provincial Directorate of Agriculture and Forestry about the districts (Yakutiye, Aziziye, Palandöken, Aşkale, Pasinler, Köprüköy, Horasan, Hınıs) and the neighborhoods ofthese districts where silage is made intensively throughout Erzurum. Farmer studies and surveys were conducted to determine the agricultural activities, animal counts, tool machine park and silage making methods of the entities. Findings: As a result of the analysis and evaluations, it was seen that; despite the potential of silage in our region as well as in our country, it has not been common enough throughout the province, and there are stil problems in terms of education and implementation. Farmers do their silage works by looking at each other haphazardly. This causes increased errors, deterioration of silage and losses. Differences have also been seen in corn silage made in some entities. It has been observed that making the silage eaten by spoiling without fermenting causes diseases and disorders in animals. In the investigations made in our entities, it was seen that the nutrient content of silage was not known by the farmers and as a result, the silage in the region was not analyzed. Results: Single row corn silage machine used in most of the districts and neighborhoods in the region is insufficient. In our villages where large machines cannot enter and where the land is uneven, the problems in harvest mechanization have not been solved and still continue. In the ensilage phase, it has been seen that the traditional method of compression should be done at a normal level, and the silage quality decreases by spoiling the silage in applications with reduced compression.