Seramik karo üretiminde farklı risk değerlendirme metotlarının uygulanması ve yöntemlerin karşılaştırılması
Application of different risk assessment methods in ceramic tile production and comparison of methods
- Tez No: 704306
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Fine Kinney Metodu, FMEA Metodu, L Tipi Matris Metodu, Risk Değerlendirme, Seramik Sektörü, Ceramıc Industry, Fine Kinney Method, FMEA Method, L Type Matrix Method, Risk Assessment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Kendine özgü üretim akışı içerisinde, madencilik ve cevher hazırlama tesislerini de içerisinde bulundurulan seramik sektörü son 10 yılda ülkemizde yeni yatırımlar sayesinde gelişmekte olan sektörlerden biridir. Dünyada ve ülkemizde her yıl çok fazla sayıda iş kazası meydana gelmekte ve bu kazalar sonucu insanlar yaşamlarını yitirmektedir. Her sektörde olduğu gibi seramik sektöründe de ciddi iş kazaları meydana geldiği bilinmektedir. Bu iş kazalarının önlenebilmesi, sektörde var olan ve meydana gelebilecek tehlikelerin doğru tespitiyle mümkün kılınabilir. Bu sebeple doğru risk değerlendirme metodunun seçimi son derece önem arz etmektedir. 1067 çalışanı olan seramik karo işletmesinde, kazaların önlenmesi, üretim veriminin artırılması ve daha konforlu çalışma şartlarının sağlanması için ortam ölçümleri yapılmış ve iş kazaları istatistikleri çıkarılmış ve en sonunda da bunlara dayanarak daha doğru risk değerlendirmeleri yapılabilmesi adına işletme içerisinde var olan risklerin değerlendirmesi Fine Kinney, L Tipi Matris ve FMEA yöntemleri kullanılarak yapılmış olup, bu üç yöntemden hangisinin seramik sektörü için daha kullanılabilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ceramic sector, which includes mining and ore preparation facilities in its own unique production flow, is one of the emerging sectors thanks to new investments in our country in the last 10 years. Every year, there are many occupational accidents both in our country and in the Word and as a result of this occupational accidents people die. It is known that serious occupational accidents happen in the ceramic sector as in every sectors. Preventing these occupational accidents can be made possible by accurate detecting the dangers which exist and may occur in the sector. For this reason, choosing right risk evaluation method is extremely important. In the ceramic tile factory with 1067 employees, environmental measurements were made and occupational accident statistics were obtained to increase production efficiency and provide more comfortable working conditions. In order to make more accurate risk assessments based on these, different methods have been used to evaluate the risks that exist within the enterprise. Evaluation of risks was made by using Fine Kinney, L Type Matrix and FMEA methods and it was determined which of these three methods is more usable for the ceramics industry.