COVID-19 pandemi döneminde COVID-19 teşhisi alan ve almayan sağlık personellerinde ruhsal dayanıklılık ve algılanan sosyal destek ile çocuklarındaki psikiyatrik semptomlar arasındaki ilişki
The relationship between psychological resilience and perceived social support of healthcare workers WHO had A diagnosis of COVİD-19 and did not have A diagnosis of COVİD-19, and psychiatric symptoms in their children during the COVİD-19 pandemic period
  1. Tez No: 704312
  2. Yazar: FEYZA ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, sağlık çalışanlarının çocukları, algılanan sosyal destek, psikolojik dayanıklılık, COVID-19, children of healthcare workers, perceived social support, resilience
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada Çocuk ve Gençler için Davranış Değerlendirme Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılarak, COVID-19 enfeksiyonunu geçirmiş olmanın sağlık çalışanı ebeveynlerin sosyal destek algısı ve psikolojik dayanıklılıkları ile ilişkisi ve bunun çocuklarının ruh sağlığına direkt ya da dolaylı etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu kesitsel araştırma mayıs-ekim 2021 tarihleri arasında çevrimiçi anket çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya ebeveynlerinden en az birisi sağlık çalışanı olan toplam 99 tane çocuk dahil edilmiştir. Ebeveynlerin doldurduğu çevrimiçi anket formu Sosyodemografik Veri Formu, 6-18 Yaş Çocuk Ve Gençler İçin Davranış Değerlendirme Ölçeği, Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği'nden oluşmuştur. 11-18 yaş arasındaki ergenlerin doldurduğu çevrimiçi anket formu 11-18 Yaş Gençler İçin Kendini Değerlendirme Ölçeği'nden oluşmuştur. Bulgular: COVID geçirmiş ebeveynlerin çocukları vaka grubu, COVID geçirmemiş ebeveynlerin çocukları kontrol grubu olarak gruplandırılmıştır. Vaka ve kontrol grubunda ebeveynlerin psikolojik dayanıklılık ölçeği, algılanan sosyal destek ölçek skorları anlamlı farklılık göstermemiştir. Vaka ve kontrol grubu, ebeveynlerin kendileri tarafından doldurulan 6-18 yaş çocuk ve gençler için davranış değerlendirme ölçeği ve 11-18 yaş gençlerin kendileri tarafından doldurulan 11-18 yaş gençler için davranış değerlendirme ölçeğinin tüm alt testlerinde anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: COVID-19 tanısı almış sağlık personeli ile COVID tanısı almamış sağlık personelinin algılanan sosyal destek ve psikolojik dayanıklılık puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Salgın döneminde sağlık çalışanlarının yaşadığı olumsuzlukları onlarla birlikte deneyimleyen çocuklarının ruh sağlıklarının incelenmesi, gelecekte bu kişileri bekleyen risklere hazırlıklı olmamızı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we wanted to investigate the relationship between having a COVID-19 infection, the perception of social support and resilience of healthcare worker parents; and direct or indirect effects of them to their children's mental health by using Child Behaviour Checklist (CBCL) (6-18), Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and Psychological Resilience Scale for Adults. Method: This cross-sectional study was conducted between May and October 2021 as an online survey study. A total of 99 children, at least one of whose parents were healthcare workers, were included in the study. The online questionnaire completed by the parents consisted of the Sociodemographic Data Form, Child Behaviour Checklist (6-18), Resilience Scale for Adults, and Multidimensional Scale of Perceived Social Support. The online questionnaire, filled by adolescents aged 11-18, consisted only of Youth Self Report (11-18). Results: The resilience scale and perceived social support scale scores completed by the parents themselves in the case and control groups did not differ significantly. The case and control groups did not show significant differences in all subtests of the Child Behaviour Checklist (6-18), filled by the parents themselves, and Youth Self Report (11-18) for the adolescents filled by themselves. Conclusion: Examining the mental health of healthcare professionals' children who experienced the negativities with their parents during the pandemic period will enable us to be prepared for the risks that await these people in the future.