6698 nolu KVKK bağlamında kurumsal itibar riskinin yönetiminde tepe yöneticisinin etkisi
The effect of top manager on the management of corporate reputation risk in the context of KVKK no. 6698
  1. Tez No: 704335
  2. Yazar: MERVE KURBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU TARHAN MENGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal itibar, tepe yöneticisi, kişisel verilerin korunması, Corporate reputation, top manager, protection of personal data
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Şirketler için veri ihlali yaşama ihtimali gün geçtikçe artarak devam ediyor. Yaşanan veri ihlalleri şirketlerin kurumsal itibar gibi manevi değerlerden hisse senedi getirileri gibi maddi değerlere kadar birçok alanda olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Buna ek olarak bir şirketin veri ihlali yaşaması da şirket yöneticilerinin hedef haline gelmesine neden oluyor. Veri ihlali yaşanan şirketlerde CEO istifası da sık sık gündeme gelmektedir. Bu çalışmanın amacı kurumsal itibar riskinin yönetiminde tepe yöneticisinin etkisinin ortaya konulmasıdır. Bu ilişki 6698 nolu Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bağlamında ele alınmıştır. Bu kanunun tüketici nezdinde kurumsal itibara etkisi ortaya konulmuş ve tepe yöneticisinin bu etkideki görev, sorumluluk ve tutumları açıklanmıştır. Bu amaçla hazır gıda ürünleri ve kargo-nakliye alanında faaliyet gösteren iki ayrı firmanın IT yöneticileri ile mülakat yapılmıştır. Yapılan mülakat sonucunda CEO itibarının itibar riskinin yönetiminde önemli bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. Ancak itibar riskinin yönetiminde tek başına CEO itibarının yeterli olmadığı buna ek olarak kurumsal itibarın, sürecin nasıl yönetildiğinin ve yaşanan kriz sonrasında şirketin izlediği politikaların da benzer ölçüde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The possibility of data breaches for companies continues to increase day by day. Experienced data breaches cause companies to be adversely affected in many areas, from intangible values such as corporate reputation to tangible values such as stock returns. In addition, a company's data breach also makes company executives a target. CEO resignation is also frequently on the agenda in companies with data breaches. The aim of this study is to reveal the effect of the top manager in the management of corporate reputation risk. This relationship has been discussed in the context of the Law on the Protection of Personal Data No. 6698. The effect of this law on corporate reputation in the eyes of the consumer has been revealed and the duties, responsibilities and attitudes of the top manager in this effect are explained. For this purpose, IT managers of two different companies operating in the field of ready-to-eat food products and cargo-transport were interviewed. As a result of the interview, it was observed that the reputation of the CEO has a significant impact on the management of reputational risk. However, it can be said that the reputation of the CEO alone is not sufficient in the management of reputational risk, since in addition, corporate reputation, how the process is managed and the policies followed by the company after the crisis are similarly effective.