Nozokomiyal infeksiyonlara neden olan bakterilerin hastane atmosferinden izolasyonu ve identifikasyonu üzerine bir çalışma
A study of isolation and identification of bacteria caused nosocomial infections from hospital air
- Tez No: 222939
- Danışmanlar: PROF.DR. FÜSUN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Hospitals, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Nosocomial infection, hospital air, KNS, Staphylococcus aureus, Enterococcus ssp, Nosocomial infection, hospital air, Staphylococcus aureus, KNS
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada, Aralık 2006 - Mart 2007 tarihleri arasında, İzmir'deki iki ayrı hastanenin hasta odaları ve servis koridorlarından ayda 1 kez , ameliyathane bölümlerinden, dezenfeksiyondan önce ve sonra olmak üzere ayda 2 kez hava örnekleri alınmıştır. Örnekleme süresince, mikrobiyal hava örnekleme cihazı (MAS 100 Eco, Merck) yardımıyla, toplam 99 farklı noktadan, 429 hava örneği alınmıştır. İzolasyonda seçici ve ayırtedici besiyerler kullanılmış ve hava örnekleri özellikle Staphylococcus aureus, koagulaz negatif stafilokok türleri (KNS), enterokoklar ve Pseudomonas aeruginosa açısından incelenmiştir. Hasta odaları ve servis koridorlarının hava örneklerindeki toplam canlı sayısı, 1 nolu hastanede 224,44 (±164,21) cfu/m3, 2 nolu hastanede 536,66 (±409,86) cfu/m3 bulunurken, ameliyathane bölümlerinin hava örneklerindeki ortalama canlı sayısı, 1 nolu hastanede, dezenfeksiyondan önce 12 (±14,85) cfu/m3, dezenfeksiyondan sonra 29 (±41,19) cfu/m3 bulunurken, 2 nolu hastanede dezenfeksiyondan önce 22,33 (±20,60) cfu/m3, dezenfeksiyondan sonra 18 (±19,98) cfu/m3 olarak bulunmuştur. İdentifikasyonda, konvansiyonel metodlar ve Api Staph (Biomeruaeux, France) ile Api 20 Strep (Biomeruaeux, France) identifikasyon panellerinden yararlanılmış ve sonuçta, 84 stafilokok izolatından, 7 suş koagulaz (+), 29 suş koagulaz (-) olmak üzere toplam 36 suş ( % 42,85) S. aureus, 19 suş (% 22,61) S. xylosus, 13 suş (%15,47) S. haemolyticus, 7 suş (%8,33) S. hominis, 3 suş (% 3,57) S. lentus, 2 suş (% 2,38) S. lugdunensis, 1 suş (% 1,19) S. epidermidis, 1 suş (% 1,19) S. saprophyticus, 1 suş (% 1,19) S. warneri ve 1 suş (% 1,19) da S. chromogenes olarak tanılanmıştır. 12 enterokok izolatından 3 tanesi Aerococcus viridans 1 olarak tanılanırken, 9 tane Enterococcus spp. `den 7 `si (% 76,6) E. faecium ve 2 `si (%22,2) de E. faecalis olarak tanılanmıştır. Hava örneklerinde P. aeruginosa' ya rastlanmamıştır. Elde edilen strainlerin antibiyotik duyarlılıkları, NCCLS standartlarına uyularak, Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hastane atmosferi, taşıdığı mikrobiyal yük nedeniyle çoğu nozokomiyal infeksiyon açısından potansiyel bir kaynak olabilir. Bu nedenle, hastanelerde özellikle ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi gibi riskli alanlardaki havanın rutin mikrobiyolojik kontrolleri de yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, air samples were taken from patient rooms monthly and from operating rooms twice a month, before and after disinfection, in two hospitals in İzmir, between the December 2006 ? March 2007. During the sampling, 429 air samples were taken in 99 parts of the hospitals with microbial monitoring system (MAS 100 Eco, Merck) . Selective and differentiating culture media were used for isolation and Staphylococcus aureus, Coagulase Negative Staphylococcus (CNS), Enterococcus ssp. and Pseudomonas aeruginosa were researched on air samples. Total counts of air samples on PCA for patient rooms, 1 and 2 number hospital, respectively, with a median of 224,44 (±164,21) cfu/m3, 536,66 (±409,86) cfu/m3, for operating rooms, before disinfection, in 1 and 2 number hospital, respectively, with a median of 12 (±14,85) cfu/m3 and 22,33 (±20,60) cfu/m3, after disinfection, 29 (±41,19) cfu/m3 and 18 (±19,98) cfu/m3. Conventional methods and also Api Staph and Api 20 Strep (Biomeriaeux, France) identification panels were used for identification of isolates. Eventually; 36 strains ( % 42,85) as S. aureus (7 of 36 strains were coagulase positive, others were coagulase negative ), 19 strains (% 22,61) as S. xylosus, 13 strains (%15,47) as S. haemolyticus, 7 strains (%8,33) as S. hominis, 3 strains (% 3,57) as S. lentus, 2 strains (% 2,38) as S. lugdunensis, 1 strain (% 1,19) as S. epidermidis, 1 strain (% 1,19) as S. sapprophyticus, 1 strain (% 1,19) as S. warneri and 1 strain (% 1,19) as S. chromogenes were defined from 84 Staphylococcus isolates. 3 strains (% 100) as Aerococcus viridans 1, 7 isolates (% 76,6) as E. faecium and 2 isolates (%22,2) as E. faecalis were defined from Enterococcus isolates. Pseudomonas aeruginosa was not encountered on air samples. Antibiotic Sensitivity Tests were made according to NCCLS with Kirby- Bauer Disc Diffussion Method. As a result, hospital air may be a potential source for many nosocomial infections because of microbial load carried. For the reason, routine microbiological controls of hospital air in the especially risky areas like intensive care units and operating rooms should be made and should be taken the necessary measurements.